Eerste Taal doet meer College een succes

Abdelkader Benali in gesprek met Lineke MaatTijdens ons eerste Taal doet meer College presenteerden wij op 20 juni onze nieuwe naam aan ongeveer honderdtwintig aanwezigen. De vrijwilligers, cursisten en overige geïnteresseerden werden verwelkomd met een multiculturele maaltijd, bereid door vrijwilligers en cursisten. Het buffet bestond uit gerechten uit de Iraanse, Chinese en Afghaanse keuken. Na het eten gaf Lineke Maat de aftrap voor het inhoudelijke deel van de avond. Cursiste Naoual vertelde kort over hoe taalcoaching en het project ‘Op eigen kracht naar een baan’ haar hebben geholpen.

Daarna was het tijd voor de gast van deze avond: Abdelkader Benali.

JAN_2883

Hij begon zijn verhaal met een komische en soms pijnlijk herkenbare schets van Nederland door de ogen van een nieuwkomer. Een van zijn stellingen was dat Nederlanders de neiging hebben om vreemdelingen ‘dood te knuffelen’. Niet alleen verbaal, door steeds te zeggen hoe goed je Nederlands spreekt, maar ook fysiek. Abdelkaders tip: knuffel stevig terug. Ook benoemde Benali de typisch Nederlandse eigenschap om taalbeheersing heel belangrijk te vinden.

In Nederland kun je nog zo veel diploma’s hebben en heel intelligent zijn, maar als je de taal niet goed spreekt ben je nergens. Het wordt in Nederland zeer gewaardeerd als je de uitdrukkingen en nuances van de taal kent. Zoals Benali zegt: ‘Dat gaat schelen in je loonstrook’. Door bezig te zijn met taal doorbreken moeders hun isolement. Ze begrijpen hun kinderen beter. Daar zit de meerwaarde.

Ook beschreef Abdelkader een persoon die voor hem een coachende rol heeft vervuld. “De eigenares van een kinderboekenwinkel bij mij in de buurt liet mij haar boeken lezen. Ze vroeg me recensies te schrijven over de boeken die ik las. Die hing ze op in haar winkel. Na verloop van tijd mocht ik ook klanten adviseren.  Daardoor voelde ik me trots en gewaardeerd. Ik was onder de indruk van de  vanzelfsprekendheid waarmee zij haar passie voor boeken en literatuur met mij deelde. Ze straalde uit dat ze alle tijd voor me had en hielp me zo mezelf te ontwikkelen.”

De vragen na afloop van de lezing waren zeer uiteenlopend. Naar aanleiding van een vraag of zijn ouders goed Nederlands spreken, vertelde Abdelkader over het belang van spreken. “Belangrijk voor hoe snel de nieuwe taal wordt opgepikt, is hoeveel er thuis gesproken wordt, ongeacht in welke taal”.