Logopediste op bezoek bij les

Taalcoach  Wil Bijsterbosch heeft hieronder een verslag geschreven over het  bezoek  van een logopediste aan haar les.

Op verzoek van een van mijn cursisten (Alessandra)  hebben we een ochtend een gaste (Lieske) in onze groep gehad. Deze gaste is een oud logopediste en een goede vriendin van onze coördinator Agnes. Nu is dit alles wellicht niet zo heel erg boeiend ware het niet dat dit alles in gang is gezet door betrokkenheid van de coördinator Agnes.

In mijn les is altijd ruimte voor eigen inbreng.  En toen Alessandra schoorvoetend met het verzoek kwam of het misschien mogelijk zou zijn om iemand uit te nodigen die de cursisten zou kunnen helpen met uitspreken van moeilijke klanken en letters heb ik hier positief op gereageerd. De overige cursisten omarmden het idee, maar wel onder de voorwaarde dat ik het echt geen probleem zou vinden.

Mijn enige voorwaarde bij ieder voorstel dat wordt ingebracht is dat de cursist het zelf regelt. Dus ook nu. Alessandra begon helemaal te stralen, want zij wist dat coördinator Agnes die regelmatig langs komt in onze groep een logopediste kent. Dus toen heeft Alessandra haar benaderd hierover  en was het snel geregeld.

De ochtend dat Lieske kwam begon heel ontspannen en allen waar super gemotiveerd. Daar kwam nog bij dat Lieske zich heel serieus had voorbereid op de les. Ze had lesmateriaal mee  en iedereen genoot zichtbaar. Na afloop van de les was iedereen super enthousiast. Alle cursisten hadden dezelfde mening, “een hele leuke fijne les en wat goed dat een vrouw die allang gestopt is met werken die nog voor ons wil doen”

Eén en al bewondering en lof. Ik heb enkele uitspraken van de cursisten genoteerd.

Dominika:”Super veel geleerd en het was heel gezellig. Ik hoop wanneer ik met pensioen mag ook zo fit te zijn als Lieske.”

Sevgi: “Nederlands is echt moeilijk, maar ik heb weer wat geleerd zodat ik nog beter kan praten, dank je wel Lieske.”

Laura: ”Wat een lieve vrouw, en wat goed voor ons dat zij is geweest, kan ze nog eens komen?”

Nasrin: “Echt veel geleerd.”

Janette:”Eigenlijk moest ik het al weten en doen maar het is zo moeilijk en daarom fijn dat Lieske ons heeft geholpen met uitspraak.”

Alessandra: “Ik ben zo blij dat Lieske er was en ik wil ook zo fit zijn als Lieske als ik ben met pensioen.”

De ochtend vloog om en is dankzij het initiatief van Alessandra tot stand gekomen. Maar zonder Agnes hadden we niet geweten dat Lieske dit kon en wilde doen. Daarom ook willen we Agnes kort in het zonnetje zetten. Het werk van een coördinator is o.a. het voeren van intake gesprekken. En iedere coördinator doet dit op eigen wijze. De coördinator in Vleuten de Meern heeft door haar betrokkenheid en openheid bijgedragen aan deze hele nuttige, leerzame en vooral boeiende ochtend.