Workshop Werkvormen Lezen

IMG_1147Onze taalcoach Aurora Haveman heeft onderstaand verslag geschreven over de workshop ‘Werkvormen Lezen’ die op 10 juni door Mariet Hattink en Jet Jeene verzorgd werd.

De avond bestond uit een uitleg over leren lezen voor volwassen en uit twee werkgroeprondes. Tijdens de uitleg over leren lezen voor volwassen werd er ingegaan op de verschillende fases in het proces dat ‘leren lezen’ heet en werden de uitgangspunten voor het leren lezen van volwassenen kort aangestipt. De stelling ‘lezen is een middel, geen doel’ stond hier centraal. Voor volwassenen die leren lezen is het niet van primair belang dat zij leren lezen omwille van het lezen zelf, maar gaat het er om dat zij leren de centrale boodschap uit een tekst te halen. Het klinkt misschien als een open deur, maar voor mij- als beginnend taalcoach en fanatiek boekenwurm- was het een ware eye-opener.

In de twee werkgroeprondes konden wij zelf aan de slag met de opgedane kennis. Er was uitgebreid gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en wij hebben gezamenlijk nagedacht over welke methode en wat voor materiaal geschikt zou zijn voor ieders cursisten. Er kwamen diverse methodes aan bod, van theater lezen tot het maken van een woordenweb. Ook de RALFI- methode werd behandeld, een erg leuke methode die ik naar aanleiding van de workshop zelf ben gaan toepassen.

Al met al was het een leerzame workshop. Het heeft mij, als beginnende taalcoach, verschillende handvatten geboden waar ik op voort kan borduren. Maar ook voor de ervaren taalvrijwilligers bevatte de workshop goede reminders en verfrissende nieuwe ideeën.