Taal doet meer College 4 juni 2015  

IMG_8790 IMG_9013 IMG_8609

 

 

De gezondheidssituatie van mensen die taalvaardig zijn, is vaak beter dan die van laaggeletterden. Wat is nodig om gezondheidsvaardigheden te verbeteren van Utrechters die beperkt Nederlands spreken? Daarover ging het Taal doet meer College op 4 juni 2015. Op onze nieuwe locatie De Alchemist kwamen cursisten, vrijwilligers, netwerkpartners en mensen uit de gezondheidszorg en het bedrijfsleven bij elkaar samen. Elif Borucu zat met enthousiasme de dag voor.

Marjan Mensinga, medisch antropoloog en trainer bij Pharos, verzorgde het eerste college. Laaggeletterdheid in Nederland kost de samenleving ongeveer € 560 miljoen per jaar, omdat laaggeletterden vaker naar de huisarts gaan, relatief langer opgenomen in een ziekenhuis worden en vaker depressief zijn. Het is niet makkelijk om laaggeletterden te bereiken, mede doordat zij zich schamen en smoezen verzinnen om bijvoorbeeld geen formulieren te hoeven invullen.

Marieke Wiebing, coördinator gezin en gezondheid bij Stichting Lezen & Schrijven, reflecteerde vervolgens op de lezing van Marjan Mensinga. Zij bevestigt de zorgen rondom laaggeletterdheid en gezondheid. De houding van veel zorgverleners is positief, ze erkennen de problemen, maar nu moeten de managers in de zorg en de zorgverleners er nog actief mee aan de slag. Dit kan door het begrijpelijker maken van taal, het aanbieden van taalscholing en door het testen van materiaal met laaggeletterden.

Projectleider Ernestine Schipper van Taal doet meer en adviseur interculturele zorg Aziza Sbiti gaven een toelichting op het project ‘Gezonde Taal’ dat zich richt op de combinatie van taalcoaching en gezondheidsvoorlichting. Bij de evaluatie van het project ‘Gezonde Taal’  kwam duidelijk naar voren dat de lessenreeks en bijeenkomsten een groot succes zijn, zowel in de ogen van de taalcoaches als in die van de cursisten. Wethouder Margriet Jongerius nam de lesbrieven van Gezonde Taal! in ontvangst en deelde certificaten uit aan cursisten die deelgenomen hadden aan de lessen.

Voor alle deelnemers met elkaar in gesprek gingen aan dialoogtafels, bracht Chris Blokland spoken poetry ten gehore. De middag werd feestelijk afgesloten met een heerlijk buffet van Resto van Harte en met de muziek van de Band zonder Verblijfsvergunning.