Taal doet meer verslag Jubileum

Taal doet meer Jubileum

Op donderdag 2 juni jl. werd in ZIMIHC theater Stefanus het 30-jarig jubileum van stichting Taal doet meer groots gevierd door collega’s, vrijwilligers, cursisten en enkele partners van Taal doet meer. In een theatershow van Theater à la Carte kwamen alle aspecten en de oorsprong van Taal doet meer – in 1986 opgericht onder de naam ISKB (Interkerkelijke Stichting Kerken en Buitenlanders) – aan bod.

Taal doet meer (Tdm) staat om te beginnen natuurlijk voor het leren van de Nederlandse taal. De show trapte dan ook af met een ‘klankopwarming’ van de Nederlandse taal. Probeer maar eens een zin uit te speken als Scheveningse schoenmakers schaatsen een scheve schaats…

20160602-IMG_2897Binnen de setting van een woonkamer werd het publiek vervolgens meegenomen naar het ontstaan van de stichting, via een interview met de eerste voorzitter, Gerard Zuidberg. Gerard vertelde dat ISKB begon uit betrokkenheid bij gastarbeiders en hun gezinnen, die de Nederlandse taal niet spraken. En wat inmiddels is uitgegroeid tot een organisatie met meer dan 600 vrijwilligers startte 30 jaar geleden op een zolderkamertje met een handvol vrijwilligers. Eén van de gedichten die Gerard voor het 30-jarig bestaan had geschreven en die hij tijdens deze feestelijke bijeenkomst voordroeg, was dan ook de ‘Ode aan het zolderkamertje’. De huidige voorzitter van Tdm, Marka Spit, werd vervolgens eveneens in de woonkamer uitgenodigd. Marka benadrukte dat vrijwilliger zijn meer is dan alleen ‘voor vrij’ werken. Wat een vrijwilliger in zijn of haar werk kenmerkt is volgens Marka dat het werk ‘by heart’ wordt gedaan. Dit gegeven is belangrijk. Dit maakt juist dat nieuwkomers een warm welkomstgevoel krijgen.

Tot slot schoof ook wethouder Kees Diepeveen aan tafel in de woonkamer aan. Op de vraag wat Tdm volgens hem voor de inwoners van Utrecht betekent, gaf de wethouder aan dat taal verbindt; dat Taal de sleutel tot meedoen is. De wethouder benadrukte hoe groot het belang van taal is, voor jong en oud, voor diegenen die al langer in Utrecht wonen en voor nieuwkomers zoals vluchtelingen en dat taal onmisbaar is als je wilt participeren in de maatschappij. De Gemeente Utrecht voelt zich volgens de wethouder zeer geholpen door een organisatie als Tdm. Hij sprak dan ook de wens uit dat Taal doet meer nog weer voor 30 jaar bijtekent. Tot slot van dit interview reikte Marka Kees Diepeveen het eerste exemplaar uit van de Taal doet meer jubileumuitgave ‘30 jaar Taal’.

20160602-IMG_3193De show vervolgde met allerlei sketches die – zo bleek ook uit de reacties uit de zaal – voor veel vrijwilligers dan wel cursisten herkenning opriepen. Er was bijvoorbeeld de eerste taalles. Met een zenuwachtige vrijwillige docent, die goed voorbereid was maar al snel zijn lesplan overboord moest gooien omdat zijn ‘leerlingen’ heel andere vragen bleken te hebben dan hij had verwacht. Het werd al snel duidelijk hoe moeilijk de Nederlandse taal is en hoe onlogisch alle uitzonderingen zijn als je de Nederlandse taal niet met de paplepel ingegoten hebt gekregen. Dit kwam nog eens te meer naar voren in het ‘grote uitzonderingenlied’ dat aansluitend werd gezongen.  Wij Nederlanders blijken dol te zijn op verkleinwoordjes. Maar van welke woorden komen al die verkleinwoorden? Jongetje komt van jongen. Maar: wat is een meis…?

Analoog aan de Babbelbox van het tv-programma Man bijt hond werd aan onder andere Amina de vraag gesteld ‘Wanneer bent u voor het laatst met stomheid geslagen?’ Amina, die bij Tdm werkt, liet weten dat zij voor het laatst met stomheid was geslagen toen iemand tegen haar zei: ‘wat spreek je goed Nederlands!’ Amina is hier als geboren en getogen Nederlander verbaasd over. Overigens vond zij dat de persoon die de vraag had gesteld, ook aardig Nederlands sprak.

Amina vertelde verder dat haar ouders uit Marokko komen en dat Amina als kind heeft ervaren hoe zij moest tolken en met zaken in contact kwam waar je als kind eigenlijk weinig mee te maken wilt hebben, bijvoorbeeld als je bij de huisarts moet vertalen.

20160602-IMG_3261Ter afsluiting van de feestelijke bijeenkomst droeg voormalig cursist Hamid een gedicht voor waarmee hij de vrijwilligers en medewerkers van Tdm bedankte. Lineke gaf ons in haar slotwoord de boodschap mee, vooral nieuwsgierig naar elkaar te zijn. Nieuwsgierigheid is wat onze samenleving, met zoveel mensen met verschillende achtergronden, verder kan helpen.

De show was daarmee ten einde, maar de avond nog zeker niet. Er volgde nog een korte teken- en schrijfworkshop waarin iedereen zijn / haar ervaringen binnen Tdm kon beschrijven resp. tekenen, waarna er een heerlijk buffet van Resto van Harte was en er fanatiek gedanst werd op de muziek van DJ Nezha.

Met haar 30 jaar is Tdm nog zeker niet ingedut…20160602-IMG_3392