‘Ik wil mensen het gevoel geven dat ze welkom zijn’

Present Utrecht, Stichting Eet Mee! en Taal Doet Meer hebben een onderzoek laten doen naar de motivatie en behoeften van vrijwilligers en betrokken burgers die zich inzetten voor vluchtelingen in de noodopvang in Utrecht. Andere Utrechtse organisaties en initiatieven droegen hieraan bij.  Op 21 september 2016 overhandigden we het rapport aan Kees Diepeveen, wethouder Welzijn van de gemeente Utrecht. Het onderzoek levert interessante inzichten op voor organisaties, initiatieven en gemeentes die zich bezighouden met vrijwillige inzet rond vluchtelingen. De meeste vrijwilligers hebben zich ingezet voor ontmoeting (73,6%), samen eten (61,1%) en taalondersteuning (59,1%). Er hebben zich opvallend veel nieuwe vrijwilligers gemeld. Bijna 60% deed naar eigen zeggen voor het eerst vrijwilligerswerk. Ook opvallend is dat 45% nog steeds contact heeft en 97% zich wil blijven inzetten voor vluchtelingen. Met de gemeente en diverse organisaties gaan we met de uitkomsten aan de slag. Dank aan alle vrijwilligers die hebben meegewerkt aan het onderzoek. Zie voor meer informatie: http://stichtingpresent.nl/utrecht/onderzoek-noodopvang/