Invulling ‘Taal doet meer college: Vitaal doet meer!’ neemt onverwachte wending met Jan Terlouw

Jan Terlouw is 29 juni aanstaande aanwezig als centrale gastspreker bij het Taal doet meer college: Vitaal doet meer! In het college geeft Jan Terlouw zijn kijk op de wereld en de (Utrechtse) samenleving. Hij neemt hierbij last-minute het stokje over van Ella Vogelaar, voorzitter Vereniging NOV, die onverwacht haar gastsprekersrol moest annuleren. Het Taal doet meer college vindt plaats in bedrijvencentrum Rudolf Magnus te Utrecht.

Ter ere van zijn 85e verjaardag gaf Jan Terlouw vorig jaar in De Wereld Draait Door een indringende toespraak. Nu zal hij in Utrecht zijn duidelijke visie op de (Utrechtse) samenleving en het belang van sociaal vertrouwen toelichten. Zijn college sluit goed aan bij het motto van het Taal doet meer college: door vrijwilligerswerk goed te organiseren kan een inclusieve stad gecreëerd worden. Jan Terlouw bracht zijn studententijd door in Utrecht en had hier eveneens zitting in de gemeenteraad, waardoor hij verbonden is geraakt met de Nederlandse stad.

Het belang van vitale vrijwilligers
Bij Taal doet meer zijn jaarlijks zo’n 900 Utrechtse vrijwilligers actief. Zij vervullen een rol als (taal)coach, voorlezer of mentor. Op deze manier zorgen zij ervoor dat nieuwe, anderstalige Utrechters bouwen aan hun Nederlandse taalvaardigheid en kunnen meedoen in de Utrechtse samenleving. De huidige participatiesamenleving vraagt om een stevige inzet van deze vrijwilligers. De bereidheid om zich in te zetten is duidelijk aanwezig, toch ziet Taal doet meer dat er ook grenzen zitten aan deze vrijwillige inzet. Tijdens het college gaat de organisatie daarom graag in gesprek met alle aanwezigen om een antwoord op de vraag te krijgen: Hoe zorgen wij ervoor dat wij in Utrecht voldoende vitale vrijwilligers houden? De Utrechtse columnist Ali Amghar zal met een gesproken column de bevindingen van de avond samenvatten.

Over het Taal doet meer college
Twee keer per jaar organiseert Taal doet meer voor vrijwilligers, netwerkpartners en overige geïnteresseerden een college, waar inspirerende sprekers uit de wetenschap, journalistiek en de sociale sector acte de présence geven. Eerder waren Halleh Ghorashi, hoogleraar diversiteit en integratie Vrije Universiteit Amsterdam, en Paul Scheffer, hoogleraar en publicist, als centrale gastspreker aanwezig.

Over Taal doet meer
Taal doet meer zorgt er met zo’n 900 vrijwilligers per jaar voor dat nieuwe Utrechters met een andere moedertaal dan het Nederlands kunnen meedoen in de Utrechtse samenleving. Het leren van de Nederlandse taal is daarbij een rode draad in het werk van de organisatie. Diverse taalcoaches, (taal)mentoren, huiswerkbegeleiders en Eigen Kracht coaches zijn dagelijks actief om nieuwe Utrechters hun blikveld te laten verbreden en hun talenten te laten ontwikkelen. De vrijwilligers dragen op deze manier ook bij aan begrip en samenhang binnen de Utrechtse samenleving.


Aanmelden voor het college kan nog steeds. Graag via een mailbericht aan

De bijeenkomst is gratis voor vrijwilligers, cursisten en donateurs van Taal doet meer. Aan overige genodigden vragen we een bijdrage van €15,-. Daarmee ondersteunt u ons werk. Ook kunt u voor €10,- extra Vriend worden van Taal doet meer.

Programma donderdag 29 juni 2017
17.30 Inloop
18.00 Vitaal buffet – gezond eten én iets leren over vrijwilligersmanagement
19.00 Visie en praktijk Taal doet meer, vitaliteitstest
19.45 College Jan Terlouw
20.10 Overhandiging Keurmerk NOV
20.15 Columnist Ali Amghar, afronding + borrel

Locatie: bedrijvencentrum Rudolf Magnus, Vondellaan 94, Utrecht