Het woord van …

De ‘onesie’ en de ‘selfie’ en de ‘dagobertducktaks’. Dit zijn woorden die hebben meegestreden om het ‘woord van het jaar’ te worden. Je kunt ze ook wel nieuwe Nederlandse woorden noemen. Soms wordt zo’n nieuw woord opgenomen in ons woordenboek.

Met je begeleider (en je klasgenoten) ga je nu zelf woorden verzamelen. Het moet een woord zijn dat nieuw voor je was, dat je nog niet kende of de betekenis ervan nog niet wist. Het moet een nieuw woord zijn voor jou. Een woord dat al heel lang bestaat, kan voor jou nieuw zijn, omdat jij het woord nog niet kent en/of niet weet wat het betekent.

Maak een rondje en laat iedereen aan de beurt komen, zodat er van iedereen een woord op het bord/blaadje staat. Als je een leerling van School’s Cool bent, kun je samen meerdere woorden opschrijven. Schrijf ook de betekenis van het woord erachter. Weet je die niet? Dan zoek je de betekenis op.

Nu gaan we stemmen. Wat is het woord van de week/dag?

Aan het einde van het jaar heb je als het goed is heel wat woorden verzameld. Verzamel al de woorden en kies met je begeleider (en je klasgenoten) jullie woord van het jaar!