Sterrenstof

Sterrenstof, misschien ken je het liedje wel van De Jeugd van Tegenwoordig. Maar wat betekent ‘sterrenstof’ eigenlijk? Voordat je dit liedje kende, had je er vast nog nooit van gehoord, want het is een woord dat de rappers zelf hebben bedacht. Net als wel meer woorden uit de songteksten van De Jeugd van Tegenwoordig. Maar wat is de boodschap nou eigenlijk van het liedje?

1. Zoek op Youtube het liedje ‘Sterrenstof’ op. Luister het samen met je begeleider of een klasgenoot. Wat is je eerste indruk?

2. Om de tekst beter te begrijpen is het belangrijk dat je weet wat de verschillende (misschien onbekende) moeilijke woorden betekenen. Zoek de songtekst op via het internet. Print deze en onderstreep alleen of samen met een klasgenoot of je begeleider de woorden waarvan jullie de betekenis niet weten.

3. Wat betekenen volgens jou de volgende onderstreepte woorden/zin(sdelen)? (Let op: het is een eigen interpretatie van het liedje, dus je kunt het niet fout doen. Iedereen ziet weer wat anders in de woorden en zinnen en dat is juist alleen maar leuk ).

Enkele voorbeelden met mogelijke antwoorden

Nou kijk je gappie leeft zo zoet als een sappie (gappie betekent vriend)
Ook al was mama altijd wappie (wappie betekent ‘dronken’)
Een goed begin is het halve werk (bekende uitspraak. Hij verwijst vooral naar dat halve. Het halve werk is maar de helft en hij wil alles of niks)
Maar een goed begin is maar de helft
De tweede helft, maar ikke hoef geen help (hulp)

Vroeger was Young Yayo (rapper) alleen nog maar young (Engels voor jong)
Geen rapcentjes, geen paper (geld), geen spang (mooi)

Loesoe (weg) in de sky (lucht) met diamonds on my neck (verwijst naar een lied van The Beatles genaamd: Lucy in the sky with diamonds on her neck).

Van je hemellichaam (lichaam dat zichtbaar is aan de hemel), maar ook lijken zij te verwijzen naar het lichaam van een vrouw, dat zij hemels vinden).

Je kijkt terug in de tijd
Als je naar d’r kijkt (mogelijke interpretatie: als je naar de hemel kijkt, zie je sterren die al niet meer bestaan. Je kijkt dus letterlijk terug in de tijd. Wat ook zou kunnen is dat de rappers bedoelen dat de vrouw onbereikbaar voor hen is.)

4. Welke thema’s zitten er verwerkt in het liedje? (o.a. ruimte, drugs, muziek, vrouwen)

5. Wat denk je dat De Jeugd van Tegenwoordig bedoelt met ‘sterrenstof’?
Mogelijke antwoorden:
– Sterrenstof: kan verwijzen naar de hetgeen wat van je overblijft als je dood gaat  alles verandert in lucht.
– Sterrenstof: de rappers zijn bekende rapsterren in Nederland en zo kan het ook verwijzen naar de rappers zelf.
– Sterrenstof kan verwijzen naar de drug cocaïne (‘gelukkig aan het sterrenstof, maar telt het nog dan’).

6. Probeer nu aan de hand van de betekenissen van de woorden en zinnen de boodschap van het liedje te achterhalen. Waar gaat het over? Beschrijf dit in ongeveer 50 woorden.