Agenda

05-10-2017 Introductietraining
Introductietraining voor nieuwe taalcoaches (dag en avond)

Voor wie:
 nieuwe Taalvrijwilligers Taal doet meer
Datum: 5 oktober 09.30 - 16.30 uur en 14 november, 18.00 - 21.00 uur
Locatie: De Alchemist, Koningin Wilhelminalaan 8
Trainer: Amina Haitoute, Dirkje van den Berg, Mariëlle van Rooij & Adelina Tremonti
Klik hier om je aan te melden

Inhoud: Bij de eerste trainingsdag (05-10) maak je kennis met de organisatie en de werkwijze van de verschillende projecten. Je leert de doelgroep kennen en de grenzen van het vrijwilligerswerk. Bij de trainingsavond (14-11) maak je kennis met verschillende lesmaterialen (waaronder Succes!, Spreektaal, de methodiek Gezonde Taal en digitale lesprogramma’s). Ook ga je aan de slag  met activerende werkvormen die je zelf in de taallessen kunt inzetten.

 
 
17-10-2017 'Op Eigen Kracht naar een Baan'
Introductieavond 'Op Eigen Kracht naar een Baan'

Voor wie: nieuwe vrijwilligers van ‘op Eigen Kracht naar een baan’
Datum/tijd: 17 oktober 2017 van 18.30-21.30 uur.
Locatie: De Alchemist, Koningin Wilhelminalaan 8 Utrecht
Trainer: Daniëlle van Elk
Aanmelden: dirkje@taaldoetmeer.nl
Inhoud: Tijdens de introductiebijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers wordt meer informatie gegeven over het project Eigen Kracht: hoe ziet het project er uit, hoe kun je als vrijwillige coach bijdragen, wat wordt van jou als coach verwachten en wat kun je als coach van ons verwachten.
 
26-10-2017 Workshop
Workshop methodiek Gezonde Taal!

Voor wie: Taal doet meer vrijwilligers
Datum: 26 oktober 2017 van 10.00-12.30 uur
Locatie: De Alchemist, Koningin Wilhelminalaan 8
Trainer: Mariëlle van Rooij, Inge Goorts en Ellen Visser
Klik hier om je aan te melden

Inhoud: Gezonde Taal! richt zich op de combinatie van taalcoaching en gezondheidsvoorlichting. Rondom diverse gezondheidsthema’s hebben we een lessenreeks ontwikkeld. Als taalcoach help je de cursisten een stap verder te komen in het maken van bewuste keuzes in hoe zij met hun gezondheid omgaan en hoe zij dat zelf ook kunnen vormgeven. Tijdens de training vertellen we over de opzet van de methodiek. Er komen praktijkvoorbeelden aan de orde en we staan stil bij het begrip gezondheidsvaardigheden. Je leert over de lesbrieven en hoe de bijbehorende handleidingen te gebruiken.

 
 
01-11-2017 Leren leren: hoe doe je dat?
Verdiepende workshop
Leren leren, hoe doe je dat? 

Inhoud: Deze workshop wordt gegeven door een medewerker van Studiekring, een huiswerkinstituut met verschillende vestigingen in Utrecht. Deze workshop is bedoeld als startmoment voor nieuwe huiswerkcoaches en mentoren, en als opfriscursus voor andere vrijwilligers. Je bent je na deze workshop weer bewust van het belang van structuur en studievaardigheden en leert anders en met een frisse blik te kijken naar het leerproces van de leerlingen die je begeleidt. Tijdens deze avond leer je meer over:

  • Motiveren

  • Plannen en structureren

  • Goede vragen stellen


Datum/tijd: woensdag 1 november, 19:30-21:30 uur. Inloop vanaf 19:15 uur.
Voor wie: voor alle vrijwilligers van de projecten Taalmentoraten, School’s cool en Huiswerk Hulp Utrecht. Overige geïnteresseerden kunnen mailen naar jeugd@taaldoetmeer.nl
Locatie: De Alchemist, Koningin Wilhelminalaan 8 te Utrecht
Trainer: Medewerker van Studiekring.
Aanmelden: jeugd@taaldoetmeer.nl
 
07-11-2017 Introductietraining
Introductietraining voor nieuwe taalcoaches (dag en avond)

Voor wie:
 nieuwe Taalvrijwilligers Taal doet meer
Datum: 7 november 09.30 - 16.30 uur en 11 december, 18.00 - 21.00 uur
Locatie: De Alchemist, Koningin Wilhelminalaan 8
Trainer: Amina Haitoute, Dirkje van den Berg, Mariëlle van Rooij & Adelina Tremonti
Klik hier om je aan te melden

Inhoud: Bij de eerste trainingsdag (07-11) maak je kennis met de organisatie en de werkwijze van de verschillende projecten. Je leert de doelgroep kennen en de grenzen van het vrijwilligerswerk. Bij de trainingsavond (11-12) maak je kennis met verschillende lesmaterialen (waaronder Succes!, Spreektaal, de methodiek Gezonde Taal en digitale lesprogramma’s). Ook ga je aan de slag  met activerende werkvormen die je zelf in de taallessen kunt inzetten.

 
 
28-11-2017 Workshop
Workshop interculturele communicatie

Voor wie: vrijwilligers die werken met mensen uit andere culturen
Datum: 28 november 2017, 19.30 - 22.00 uur
Locatie: De vrijwilligerscentrale, Bemuurde Weerd OZ3
Trainer: Jamila Tariki
Klik hier om je aan te melden


Inhoud: Als vrijwilliger heb je te maken met mensen uit allerlei culturen. We spreken soms niet alleen letterlijk een andere taal, maar ook een culturele.  Cultuur is een integraal onderdeel van wie we zijn en hoe we met anderen communiceren. Begrip van cultuurverschillen en verschillende vormen van communicatie, hebben een positief effect op de relatie met je cursist(en) en het taaltraject. Daarom gaan we tijdens deze interactieve workshop op zoek naar onze eigen culturele waarden en die van de ander, aan de hand van beeldmateriaal en casussen uit de eigen praktijk. Na afloop van de training weet je wat de invloed is van cultuur en cultuurverschillen op communicatie en kun je dit toepassen in je vrijwilligerswerk.

 
 
07-12-2017 'Op Eigen Kracht naar een Baan'
Krachtavond 'Op Eigen Kracht naar een Baan'

Voor wie: deelnemers, coaches en andere geïnteresseerden in het project Eigen Kracht
Datum/tijd: donderdag 7 december 2017 van 17.30-20.30 uur.
Locatie: de locatie wordt later bekend gemaakt
Aanmelden: dirkje@taaldoetmeer.nl

Inhoud: De Krachtavond is een laagdrempelige netwerkavond voor deelnemers, (vrijwillige) coaches en andere geïnteresseerden van het project  “op Eigen Kracht naar een Baan”. Tijdens een gezamenlijk diner ontmoet je elkaar en kun je kijken wat je voor elkaar kunt betekenen. Ook voor vrijwilligers, coaches en gasten kan deze avond voor interessante ontmoetingen zorgen. Het laat je op een informele manier kennis maken met het werk van Taal doet meer. We vragen iedereen iets kleins mee te nemen, zo kunnen we gezamenlijk de tafel vullen. Dit zorgt voor een informele sfeer én we bundelen ieders krachten.

 
 
17-01-2018 Motiveren kun je leren!
Motiveren kun je leren!

Inhoud: Deze workshop wordt gegeven in het begin van het nieuwe jaar: de tijd van nieuwe voornemens. Deze workshop gaat over het motiveren van jongeren om zich te blijven ontwikkelen. Je krijgt in deze interactieve workshop handvatten om je pupil of leerlingen te motiveren om tóch dat huiswerk te maken, vol te houden of het project af te maken. Na de workshop kun je er als het goed is weer met frisse moed tegenaan!

Tijdens deze avond leer je meer over:

·         De basisprincipes van het motiveren
·         De do's en don’ts van het motiveren
·         De basistechnieken van het motiveren

Datum en tijd:17 januari 2018, van 19:30-21:30 uur; inloop vanaf 19:15 uur.
Voor wie: voor alle vrijwilligers van de projecten Taalmentoraten, School’s cool en Huiswerk Hulp Utrecht. Overige geïnteresseerden kunnen mailen naar jeugd@taaldoetmeer.nl
Locatie: De Alchemist, Koningin Wilhelminalaan 8, Utrecht
Trainer: Jan Ravesteijn
Aanmelden: annemarie@taaldoetmeer.nl