Het verhaal van Mercedes

Mercedes nam deel aan het programma van van ‘Op Eigen Kracht naar een Baan in Utrecht’. Ze vertelt in onderstaand interview wat het haar heeft opgeleverd.

Waar kom je vandaan, en wat is je achtergrond?

Ik kom uit Mallorca, dat ligt in Spanje. Hier heb ik kunstgeschiedenis gestudeerd. De laatste twee jaar van mijn studie bracht ik door in Valencia, waar ik kunstgeschiedenis met de kunstacademie combineerde. Ik heb hier een PHD gedaan en lesgegeven aan de universiteit over fotografie. Ook heb ik voor verschillende gemeentes oude foto’s verwerkt in archieven.

Waarom ben je naar Nederland verhuisd?

In Mallorca ontmoette ik mijn huidige ex, een Nederlandse muzikant. Uiteindelijk ben ik voor hem in 2002 naar Nederland verhuisd. In 2003 werd ons eerste kind geboren, de eerste van de drie! Ik werkte ondertussen als manager voor de band van mijn ex. Ik regelde alles; de reis, het verblijf, de instrumenten, enzovoort. Hiervoor waren we veel in Spanje, dus zeven jaar lang sprak ik vooral Engels en Spaans. Toen ik weer in verwachting was, besloot ik meer in Nederland te blijven, en de taal beter te leren. Ik begon aan een inburgeringscursus. Ook liep ik stage bij het centraal museum. Ik deed in die tijd veel tegelijkertijd. Ik werkte als gastvrouw bij de verhuur van appartementen aan toeristen. Maar ik wilde graag terug naar museum werk, en begon met een internationale master museologie aan de Reinwardt Academie in Amsterdam. Ondertussen deed ik ook nog een opleiding tot yoga lerares. Aan het einde van mijn master kreeg ik een burn out en moest ik stoppen. Ook omdat een van mijn kinderen ziek werd, heb ik toen voor drie jaar de focus op mijn kinderen gelegd.

Hoe kwam je bij Eigen kracht terecht?

Ik was bang om Nederlands te praten, zeker ook omdat ik door mijn burn out wat minder snel kon nadenken. Toen ik begon met Eigen Kracht, had ik de goede mensen in de buurt om me te steunen. Ik voelde me zoveel beter toen ik hier eenmaal begonnen was! Het gaf me zoveel zelfvertrouwen en motivatie. Ook heb ik veel geleerd van Sasha (coach) en Melissa (projectleider). Tijdens mijn eerste dag bij Eigen Kracht kreeg ik al drie verschillende vacatures onder mijn neus. Een van deze vacatures was voor balie medewerker bij het UCK (Utrecht Centrum voor de Kunsten). Ik hoorde van mensen dat dit me toch niet zou lukken, omdat mijn Nederlands er niet goed genoeg voor was. Maar ik probeerde het gewoon, en uiteindelijk ben ik het geworden!

En hoe nu verder?

Bij het UCK kan ik op oproepbasis werken. Verder doe ik nog een heleboel! Bij het Instituto Cervantes aan het Domplein heb ik vijf workshops over kunstgeschiedenis in relatie met de Spaanse taal gegeven. Dit jaar ga ik bij de bibliotheek van Vleuterweide het project ‘kleine kunstenaars’ uitvoeren. In dit project laat ik kinderen kennis maken met de kunst van Van Gogh, en laat ik ze ook een eigen kunstwerk maken. Ook werk ik bij mama’s koelkast, dat is een cateringbedrijf. We werken met moeders die hun culinair erfgoed willen verspreiden door hun kookkunst. Ook geef ik yoga lessen, onder andere op maandagochtend in de Alchemist. Verder ben ik nog steeds aan het zoeken welke kant ik wil. Ik denk nu aan een combinatie van museumwerk en yoga. Bij het UCK is mijn contract verlengd tot volgend jaar, dat is erg fijn. Ik ga ook deze week solliciteren op een baan als kunst- of Spaans lerares in het 1 op 1 onderwijs. Ik blijf positief!