Taal Doet Meer
Word taalmaatje in Utrecht - vacature
Vacature Projecten Jeugd

Geef als taalmaatje een Utrechts kind eerlijke kansen

Als kind van anderstalige ouders is het niet altijd gemakkelijk meekomen. Begrijpend lezen, woordenschat, maar ook verhaalsommetjes kunnen lastig zijn. Vriendjes maken kost meer moeite en cijfers blijven soms onnodig achter. Zonde, want een goede start in de jeugd is een belangrijke pijler voor gelijke kansen in de toekomst. Help jij een Utrechts kind met de Nederlandse taal, meer zelfvertrouwen en een goede start?

Startperiode nieuwe trajecten: september

Aanmelden als taalmaatje

Praktische info

Aantal uur:
2 uur p/week - in de middag
Duur:
Schooljaar
Doelgroep:
Leerlingen basisschool (groep 5 t/m 8) & middelbare school
Samenstelling:
1-op-1
Wijk:
Bij jou in de buurt
Ontwikkel je in:
Coaching, jongerenwerk, taalbevordering
Ervaring:
Goed met kinderen, positieve instelling

Wat doe je als taalmaatje?

Als taalmaatje kom je wekelijks thuis bij een Utrechtse basisschoolleerling (groep 5-8) of middelbare scholier uit een anderstalig gezin. Door taalspelletjes en -activiteiten verbeter je diens taalbeheersing, zodat deze de schoolontwikkeling niet in de weg staat. Hiermee biedt je gelijke kansen voor de toekomst en geef je vaak een boost aan het zelfvertrouwen van je pupil.

Een schooljaar lang ga je samen op een laagdrempelige manier met taal aan de slag. Denk aan taalspelletjes, samen lezen, of een bezoekje aan de bibliotheek. Waar nodig stem je af met de school.

Je wordt ondersteund door een vrijwilligersbegeleider waarbij je altijd terecht kunt voor advies en met vragen. Ook onze taalconsulenten zijn er voor je, met taalinhoudelijke input en didactische tips.

Wat krijg je ervoor terug?

Met jouw inzet zorg je ervoor dat een kind goed meekomt op school en later volwaardig mee kan doen in de Utrechtse samenleving. Zinvol werk dus met een grote maatschappelijke impact!

Tegelijkertijd leer jij andere culturen kennen, krijg je een hoop enthousiaste Taal Doet Meer-collega’s erbij, staat jouw vrijwilligerswerk goed op je CV en kun je je blijven ontwikkelen. Je ontvangt deskundige begeleiding en er zijn jaarlijks diverse trainingen en gezellige vrijwilligersactiviteiten om aan deel te nemen.

Wat heb je in huis?

  • Je hebt affiniteit met kinderen, taal en culturen
  • Je bent goed in het begeleiden en enthousiasmeren van kinderen
  • Je staat open voor nieuwe ontmoetingen
  • Je bent leergierig, zelfstandig en betrouwbaar
  • Je bent zo’n twee uur per week beschikbaar, gedurende een schooljaar
  • Je wil jezelf graag blijven ontwikkelen

Iets voor jou?

Lijkt het jou leuk om je in te zetten als Taalmaatje? Vul dan het aanmeldformulier in en vink bij Programma ‘Taalmentoraat’ aan. Eventuele vragen kun je stellen via jeugd@taaldoetmeer.nl.

Aanmelden als taalmaatje

Meer informatie?

Xanne Nanuru
06-182 104 19
jeugd @taaldoetmeer.nl

Xanne Taal Doet Meer
“Het is fantastisch om taalmaatje te zijn. Tof om Yassin zo te zien groeien en elke week even deel uit te maken van zijn (ontzettend gastvrije) gezin.”
Steven, taalmaatje