De ‘allermoedigsten’ zijn aanwezig tijdens Taal Doet Meer College

Dat gastspreker Nazmiye Oral vanavond last-minute niet aanwezig kon zijn, mocht de pret van het Taal Doet Meer College in de Alchemist niet drukken. Mustapha Seray Bah nam deze rol zonder moeite van haar over en vertelde de aanwezigen alles over interculturele communicatie.

In de uitnodiging gaf Oral het al aan: “De allermoedigsten durven elke dag weer de ontmoeting en het gesprek aan te gaan”. Ook al blijkt dat soms best lastig te zijn wanneer de aanwezigen van het College hun ervaringen delen. Want hoe blijf je beleefd als iemand je allemaal zoetigheden voorschotelt en jij die eigenlijk niet wilt? Zo blijkt nee, niet altijd nee te zijn, geeft een aanwezige van Syrische afkomst aan: “In Syrië zeg je uit beleefdheid vijf keer nee en de zesde keer ja”. Toch anders dan hoe het in Nederland werkt, waar nee meestal gewoon nee betekent.

Ingrediënten voor een goed gesprek
Wat zijn dan de ingrediënten om tot een goed intercultureel gesprek te komen? Bah geeft hiervoor aan dat het belangrijk is om je open te stellen, te exploreren en mogelijkheden te creëren. Hij gaf daarnaast zes tips:

Zes tips voor interculturele ontmoetingen
1. Zoek mensen die anders zijn dan jij in je omgeving. Dus geen klonen van jezelf;
2. Zie de macht van een macht, zoals bijvoorbeeld angst. En durf dit aan te gaan;
3. Daag de waarheid uit. Wat is de waarheid achter de persoon die tegenover je zit?;
4. Geniet van het onbekende;
5. Varieer in ritme;
6. Stap uit je comfortzone.

Columnist Ali Amghar vatte het College prachtig samen in een treffend verhaal en concludeerde dat er eigenlijk maar één overeenkomst nodig is om een echte connectie met iemand te maken.

Bagage voor de praktijk
Aan tafel, met lekkers verzorgd door Queridon Taal & Horeca, discussieerden de aanwezigen nog verder over hetgeen ze gehoord hadden en hoe ze dat kunnen toepassen in de dagelijkse praktijk. Ze gingen uiteindelijk naar huis met voldoende bagage om het volgende interculturele gesprek voorbereid in te gaan.

Bekijk de foto’s en video’s van dit College.

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!