Manifest Tien voor Taal ondertekend

De Utrechtse organisaties Taal Doet Meer, WIJ 3.0, Stichting Lezen & Schrijven, Brede School Academie Utrecht en Bibliotheek Utrecht hebben de Utrechtse politiek opgeroepen om van (digi)taalvaardigheid een prioriteit te maken. In het manifest ‘Tien voor Taal’ worden tien punten beschreven waarmee, door een gezamenlijke aanpak, (digi)taalvaardigheid in het Utrecht van de toekomst geen belemmering meer vormt voor persoonlijke ontwikkeling en participatie.

Het manifest is op 7 maart in Bibliotheek Kanaleneiland ondertekend door vertegenwoordigers van Utrechtse politieke partijen.

“Taalvaardigheid is een voorwaarde om mee te doen en je thuis te voelen in de samenleving. Taal heb je immers nodig voor een succesvolle schoolloopbaan, het vinden van een baan, een huisartsbezoek en het werken met de computer. En met één op de tien Utrechters – ruim 30.000 mensen – die moeite heeft met het lezen, schrijven of spreken van de Nederlandse taal is het manifest duidelijk nodig”, aldus Jan Ravesteijn, bestuurslid Taal Doet Meer namens de initiatiefnemers.

Burgemeester Jan van Zanen uitte begin november 2017 zijn zorg al over de vraag of verschillende groepen in de Utrechtse samenleving nog wel goed met elkaar kunnen communiceren, elkaars taal spreken of voldoende verbinding kunnen leggen. Deze zorg delen de initiatiefnemers, want zij ervaren dagelijks de problemen die er zijn in het contact met hun klanten en deelnemers.

Met het manifest beogen de initiatiefnemers dat in de komende raadsperiode het belang om inwoners taal- en digitaal vaardig te maken voorop blijft staan. Tientallen andere Utrechtse organisaties, zoals de Utrechtse sociale makelaars, buurtteams, het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs, hebben aangegeven het manifest te steunen.
Hier vind je de tekst van het manifest.

In De Telegraaf van 9 maart 2018 is een artikel hierover verschenen.

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!