Joris Luyendijk: Jullie staan aan het begin van het front

Joris Luyendijk was donderdag 20 september de centrale gastspreker bij het Taal Doet Meer College: Tijd voor Diversiteit! Hij ging in op het thema diversiteit en gelijke kansen. Het werd een inspirerende avond, waarop ook aandacht was voor de situatie in Utrecht op het gebied van gelijke kansen. Én de vertELKAARten werden gelanceerd.

Gemist? Luister hier het College terug, zie geluidsopname van 20 september.

Het Taal Doet Meer College ‘Tijd voor Diversiteit!’ werd begonnen met een gezamenlijke maaltijd. Onder het genot van onder meer couscous met sinaasappel en pompoenpitten en vegetarische shoarma met gegrilde paprika raakten de aanwezigen met elkaar in gesprek. Na de officiële opening van het College beten Dennis de Vries (Stichting Vreedzaam) en Gadiza Bouazani (Buurtteam/actieve Utrechtse) de spits af. Zij gingen in op de vraag waar het goed gaat in Utrecht op het gebied van gelijke kansen. Een van de punten waarop het goed lijkt te gaan is ‘bonding’. Zo vertelt Dennis de Vries over twee scholen, één in Tuindorp en één in Overvecht, die een structurele uitwisseling zijn aangegaan. Gadiza Bouazani benadrukt dat er in elke wijk al iets moois gebeurt en dat elke wijk zijn parels heeft, denk aan een bewonersgroep die bezig is met het ontwikkelen van mooie dingen voor een wijk. Segregatie en het gebrek aan gelijke kansen blijven zeker aandachtspunten.

Het begin van het front

Hierna is het tijd voor de centrale gastspreker van de avond, Joris Luyendijk, om het woord te nemen. Met zijn soms prikkelende en persoonlijke kijk op diversiteit en gelijke kansen, zorgde hij voor een frisse blik op het onderwerp. Het college van Joris Luyendijk leert de zaal dat er in Nederland onbewust sprake is van uitsluitingsmechanismen als je niet aan bepaalde kenmerken voldoet (‘zeven vinkjes’). In politiek en media zijn mannen zónder migratieachtergrond, Randstedelingen en hoger opgeleiden met ouders die ook gestudeerd hebben oververtegenwoordigd. Deze groep heeft geen idee wat het betekent uitgesloten te zijn. Bij de mensen die de zeven vinkjes niet hebben maar wel succesvol zijn, valt Joris op dat er altijd één persoon is die wel in ze gelooft en dat is bijna altijd iemand die vrijwillig tijd voor ze maakt. Joris Luyendijk besluit zijn college dan ook door te wijzen op de belangrijke rol die vrijwilligers spelen bij gelijke kansen: “Jullie bepalen hoeveel mensen überhaupt op de sintelbaan gaan rennen. Jullie staan aan het begin van het front.”

Lancering vertELKAARten

Om in Utrecht zelf aan de slag te gaan met het omarmen van diversiteit zijn aan het eind van de avond de vertELKAARten gelanceerd. Dit is een bundel met elf kaarten waarop verhalen staan over tradities en rituelen, zelf verwoord en geïllustreerd door Utrechters uit verschillende windstreken. Eén van deze Utrechters heeft haar persoonlijke verhaal op de avond zelf voorgelezen: Patricia Bordon Gijós uit Mexico. De bundel is ontwikkeld om op een laagdrempelige manier ontmoetingen te creëren en met elkaar in gesprek te gaan, met je buren, je collega’s, in een taalcafé of in een taalles. Om op die manier al pratend meer over elkaar te weten te komen en de taal te oefenen. Want wanneer mensen elkaar kennen en met elkaar in gesprek gaan, zorgt dat voor verbinding en begrip in de stad. Taal verbindt Utrechters en wij verbinden Utrechters met taal. De bundel vertELKAARten is tot stand gekomen dankzij financiering van onder andere het Oranje Fonds. a.s.r. heeft het drukwerk mogelijk gemaakt.

De avond werd afgesloten met een gezellige borrel, waar nagepraat werd over de onderwerpen die aan bod waren gekomen en de vertELKAARten die waren gelanceerd.

Bekijk hier het item dat U in de Wijk Overvecht heeft gemaakt over deze avond.
En hier kun je een indruk krijgen van de beleving van onze vrijwilligers, een filmpje gemaakt door stagiaire Jill.

Bekijk hieronder een impressie van de avond in beeld. Met het pijltje naar rechts bekijk je alle foto’s. De fotografie is verzorgd door Nezaket Aydin.