Benieuwd naar uitkomsten van bijeenkomst over inclusie en taal op de werkvloer?

Op dinsdag 20 november 2018 vond een geslaagde netwerkbijeenkomst Doe meer(r) met taal over diversiteit en taal op de werkvloer plaats bij Berenschot. De bijeenkomst was georganiseerd door Taal Doet Meer en Het Begint met Taal. Heb jij de netwerkbijeenkomst ook gewaardeerd en wil je verder de verdieping in? Of heb je het gemist en ben je benieuwd naar de conclusies? Lees hier een kort verslag.

In totaal hebben maar liefst 50 personen uit veelal Utrechtse bedrijven, organisaties, taalscholen en anderstaligen met elkaar gesproken over het benutten van talenten van anderstaligen op de werkvloer. Tijdens de middag gingen de deelnemers in groepen in dialoogtafels aan de slag om tips en inspiratie uit te wisselen. Het was bijzonder om te zien hoeveel directeuren, HR- en MVO- medewerkers met passie hun praktijkervaring, voorbeelden, vragen en twijfels met elkaar deelden. Het ging vooral over hoe een diverse werkvloer eruit kan zien en wat je zelf kunt doen in jouw organisatie om dit te realiseren. Er was hierbij ook aandacht voor het Taalakkoord, het landelijke netwerk van werkgevers die zich actief inzetten voor taal op de werkvloer.

Durf verder te kijken

Veel van de aanwezigen gaven aan behoefte te hebben om meer gelijkgestemden te ontmoeten. Ze kregen bevestiging dat ze op de goede weg zaten of ze kregen inspiratie om er verder mee aan de slag te gaan. Durf om verder te kijken dan taal, kansen te bieden en talenten te herkennen of helpen ontwikkelen, was een terugkomende tip. Zo vertelde Joost Brinkhuis, manager Kwaliteit & Personeelsontwikkeling bij schoonmaakbedrijf Asito (tevens winnaar van de Award Diversiteit in Bedrijf 2018): “Bij ons werken meer dan honderd nationaliteiten. We merken dat juist door al die verschillen onze organisatie zo succesvol is.”

Persoonlijke ervaringen

Als het om diversiteit en inclusie gaat, is het belangrijk om niet alleen ‘over’ maar ook ‘met’ de doelgroep te spreken. Zo deelden ook vijf anderstaligen hun persoonlijke ervaringen, verhelderende inzichten en interessante aanbevelingen met de aanwezigen.

Nog veel te onderzoeken

Deze eerste bijeenkomst heeft inzicht gegeven in hoe bedrijven bezig zijn en waar de algemene behoefte ligt. De conclusie is dat er nog veel te onderzoeken valt over specifieke thema’s op weg naar een ideale inclusieve werkgever. Daarom worden vervolgbijeenkomsten georganiseerd waar dieper in zal worden gegaan op onderwerpen zoals: Wat is het verschil tussen integratie en inclusie? Hoe kan je divers rekruten? Hoe kunnen medewerkers hun taal ontwikkelen? Hoe krijg ik mijn collega’s mee in het beleid?

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven over aankomende bijeenkomsten over het benutten van meertalig talent in jouw bedrijf? Neem contact op met Elise Zomer via samenwerken@taaldoetmeer.nl.

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!