Succesvolle bijeenkomst over de bevolkingsonderzoeken

Vanuit onze lesmethode Gezonde Taal! organiseerden we op 13 december 2018 een bijeenkomst voor migrantenvrouwen over de bevolkingsonderzoeken. In samenwerking met MamaRosa, het RIVM en LadyFit  werd voor alle bevolkingsonderzoeken informatie gegeven over de doelgroep en hoe het onderzoek verloopt.

In het Drie Generatie Centrum in Kanaleneiland verzamelden zich een kleine vijftig geïnteresseerde vrouwen. De presentatie van professionals van MamaRosa en het RIVM startte en al snel volgden de vragen uit de zaal:

“Op welke leeftijd moet je naar het bevolkingsonderzoek?”
“Doet het pijn? Hoeveel pijn?”
“Is het aangetoond dat borstkanker erfelijk is?”

Veel indruk

Het verhaal van ervaringsdeskundige Henna maakte veel indruk. Zij eindigde haar verhaal met de aansporende boodschap: “Ga, laat je onderzoeken! Als ik niet was gegaan, had ik dit niet kunnen navertellen.” Aangevuld met de informatie die werd gegeven, werd veel duidelijk bij de bezoekers.

“Ik heb twee keer een uitnodiging gehad en ik ben niet gegaan. Ik had iets heel groots en engs verwacht. Nu zie ik dit en nu ga ik wel!”

We leerden dat er een mogelijkheid is om het onderzoek voor baarmoederhalskanker thuis uit te voeren. Dat sporten de kans op borstkanker verkleint en dat het darmkankeronderzoek gewoon per post verstuurd wordt.

Al met al een fijne, informatieve ochtend!

Het thema bevolkingsonderzoek is een van de onderwerpen van de lesmethode Gezonde Taal!, een lesmethode waarin aandacht wordt besteed aan taalvaardigheden én gezondheidsvaardigheden van anderstaligen. Wil jij met jouw groepje of maatje ook gebruikmaken van Gezonde Taal? Neem dan contact op met de taalconsulentes voor meer informatie: taalconsulent@taaldoetmeer.nl

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!