Taalcafé Kanaleneiland: de eerste drie maanden

Elke dinsdag van 15:00-17:00 uur organiseert Taal Doet Meer een Taalcafé in de Bibliotheek Kanaleneiland. Vrijwilliger Rudmer vertelt regelmatig over zijn ervaringen in het Taalcafé Kanaleneiland. Deze keer blikt hij terug op de eerste drie maanden in Taalcafé Kanaleneiland.

‘Van een feest, komt een feest’. Een uitspraak die ik heb geleerd van de baas van het strandpaviljoen waar ik vroeger een paar zomers heb gewerkt. Hij zei dit steevast nadat we weer eens een succesvol trouwfeest hadden verzorgd en alle gasten met een tevreden en voldaan gevoel huiswaarts keerden. ‘Als je iets goeds levert, onthouden mensen dat en komen ze terug’, zo geloofde mijn baas. In het dagelijks leven werkt dit volgens mij precies zo. Als je een heel leuk feestje hebt gehad van een vriend of vriendin, dan wil je daar volgend jaar weer bij zijn. Als je met je vrienden een geweldige skivakantie hebt gehad, wil je een jaar later weer. Dat dus.

Ik denk dat dit verschijnsel ook van toepassing is op het Taalcafé in de Bibliotheek Kanaleneiland. Op dinsdag 2 oktober vond de eerste editie hier plaats en in de weken die volgden, kwamen er steeds meer deelnemers op af. Waar er de eerste paar weken zo rond de zeven deelnemers kwamen, zaten we vanaf half november al gauw op zo’n vijftien deelnemers per week. Er kwamen steeds meer deelnemers bij en volgens mij is dat de verdienste van alle vrijwilligers. Elke week een leuk thema om over te praten en een afsluitend spel zorgen voor een toegankelijke, ontspannen sfeer waarbij de deelnemers op hun gemak met ons in gesprek gaan, om zo stapje voor stapje de Nederlandse taal te leren.

Ik denk dat we daarom met een goed gevoel kunnen terugkijken op de eerste drie maanden. Naast de opkomst neemt ook het aantal nationaliteiten steeds verder toe. Met deelnemers uit Marokko, Italië, Turkije, India, Algerije, Australië, Japan, China, Syrië en Thailand mogen we toch wel zeggen dat het Taalcafé mensen van over de hele wereld de kans biedt om op een leuke en gezellige manier de taal te leren. Ik hoop dat we dit het komende jaar met z’n allen kunnen voortzetten.

Via deze weg wil ik alle vrijwilligers bedanken die zich de afgelopen maanden hebben ingezet voor het Taalcafé. We zien jullie uiteraard graag terug in 2019. Want hoe leuker wij de middagen maken, hoe meer deelnemers er (terug) zullen komen.

Van een feest, komt een feest.

– Rudmer Fijlstra –