De Utrechtse schrijver Babah Tarawally tijdens Taal Doet Meer College over zwart-witdenken: We moeten elkaar ontmoeten in het midden

De Utrechtse schrijver Babah Tarawally was donderdag 31 januari 2019 de centrale gastspreker bij het Taal Doet Meer College. In het College ging Babah Tarawally in op de vraag hoe je kunt ontsnappen aan zwart-witdenken. Het werd een inspirerende avond.

Zwart-witdenken is iets dat we allemaal doen. Iedereen heeft vooroordelen en ideeën over een ander. Maar je kunt hieraan ontsnappen, blijkt tijdens het Taal Doet Meer College van de Utrechtse schrijver Babah Tarawally op donderdag 31 januari 2019. Hoe? Door te beseffen dat je het doet en door toenadering te zoeken en vragen te stellen. Babah Tarawally geeft tijdens zijn college aan hoe belangrijk het is om stappen te ondernemen om de ander te leren kennen. “Want we moeten elkaar ontmoeten in het midden, daar is de meeste ruimte. Het is niet altijd makkelijk; vanuit je ‘eigen’ groep word je soms kritisch gevolgd, maar het levert veel op”, aldus Babah Tarawally.

Ook blijkt, onder andere tijdens het gesprek dat Babah voert met deelnemers en vrijwilligers van Taal Doet Meer, hoe belangrijk taal is; het is de sleutel tot verbinding. Of in de woorden van Babah Tarawally: “Taal brengt je dichter bij de navelstreng van de ander.”

Babah Tarawally heeft naar aanleiding van een vraag uit het publiek nog een tip voor de vrijwilligers van Taal Doet Meer: “Probeer erachter te komen wat iemand versterkt. Ga op zoek naar het talent van iemand. Waar krijgt hij of zij energie van? Wees nieuwsgierig naar elkaar.”

Wat nemen we nog meer mee?
Dit was ook een van de dingen die aanwezigen meenamen van de inspirerende avond. “Iemands talenten te weten komen en daarop voortborduren, vond ik belangrijk om te onthouden”, aldus een van de aanwezigen. Andere dingen die worden meegenomen?

  • “Ik heb tips gekregen om uit het zwart-witdenken te stappen. Vragen, vragen, vragen. Lekker nieuwsgierig zijn.”
  • “Mooie opmerking tijdens het gesprek tussen Babah en deelnemers en vrijwilligers van Taal Doet Meer: de waarheid kan ook grijs zijn.”
  • “Het verhaal van Babah geeft mooi perspectief hoe vanuit beide ‘kanten’ toenadering kan worden gezocht.”
  • “Ik heb veel hoopvols gehoord over de rol van taal bij het achter ons laten van zwart-witdenken!”

Nieuwe website digiTaalhuisUtrecht
Tijdens het Taal Doet Meer College is ook de nieuwe website van digiTaalhuisUtrecht gepresenteerd: https://www.digitaalhuisutrecht.nl/. Deze is vanaf 1 februari 2019 in de lucht. Op de website is onder andere informatie te vinden over het Doe Mee Startpunt, het Doe Mee Spreekuur voor cursisten, de spreekuren voor vrijwilligers en beschikbaar lesmateriaal. Lees hier meer over de nieuwe website.

Volgend Taal Doet Meer College
Het volgende Taal Doet Meer College vindt plaats in juni 2019. De precieze datum en locatie zijn nog niet bekend. Maar om alvast een tipje van de sluier op te lichten: we gaan de verhalen van cursisten verzamelen en presenteren. Houd de website in de gaten voor meer informatie!

Bekijk hieronder een impressie van de avond in beeld.


Foto’s

Klik op de beelden hieronder om de fotocollage te bekijken. Met het pijltje naar rechts bekijk je alle foto’s. De fotografie is verzorgd door Ebru Aydin.