Het leukste moment? Alle momenten waren leuk! We hadden niet verwacht dat de band zo sterk zou worden!

Marjolein en moeder Mine vertellen over haar ervaringen als met de VoorleesExpress.

Marjolein is 25 jaar oud en woont sinds anderhalf jaar in Utrecht. “Ik heb Neuropsychologie gestudeerd in Amsterdam en ben voor mijn werk naar Utrecht verhuisd. Ik werk met kinderen met taal- en spraakproblemen. Ik kende de VoorleesExpress al toen ik aan het studeren was, maar ik had na mijn studie wat meer tijd om daadwerkelijk te starten.”

Moeder Mine vertelt: “Mijn man en ik hebben één kind en ik ben in verwachting van ons tweede kind. We wonen anderhalf jaar in Nederland. De peuterspeelzaal heeft ons gewezen op de VoorleesExpress. Mijn man spreekt voornamelijk Engels op werk en wij komen niet veel in aanraking met de Nederlandse taal. Wij kunnen Burak daarom niet voldoende ondersteunen in het ontwikkelen van zijn Nederlands. Om deze reden waren wij erg blij toen wij hoorden over de VoorleesExpress en was het een mooie kans om hiermee te starten vóór Burak naar groep 1 gaat. Het verschil met peuterspeelzaal is dat Burak veel individuele aandacht krijgt van Marjolein. Ik denk dat dat positief is voor zijn taalontwikkeling.

Méér dan alleen voorlezen

Mine: “Een ontwikkeling in Burak zijn taal was niet iets wat ik per se verwachtte, maar wel iets waar ik op hoopte. Ik hoor van de leiders van de peuterspeelzaal dat zijn taalbegrip en woordbegrip zich ontwikkelt en vocabulaire groter wordt. Hij kan zich beter uitdrukken en hij reageert goed op ze. Daar zijn wij heel erg blij mee.”

Moeder Mine vervolgt: “Marjolein heeft ons veel bijgebracht wat ik in de eerste instantie niet verwachtte. Marjolein heeft boeken zonder tekst of met weinig tekst, zoals zoekboeken en prentenboeken, geïntroduceerd. Verder leerde ik dat herhaling belangrijk is. Ook ging Marjolein spelenderwijs aan de slag met de thema’s die op de peuterspeelzaal aan bod kwamen. Dit was ook iets dat ik in de eerste instantie niet verwachtte, maar wel erg waardeer. Daarnaast is Burak altijd erg blij als Marjolein komt en is zijn enthousiasme voor lezen echt geprikkeld.”

Marjolein: “Ik verwachtte dat het voornamelijk om het voorlezen zou draaien, maar ik heb ook spelletjes gebruikt, geknutseld, getekend, gekleid, geverfd. Ik vind het leuk om creatief te zijn en te denken over dingen die ik nog meer kan doen naast het voorlezen. We praten veel tijdens het spelen. Ik had verwacht dat de verbetering in taal niet zo groot zou zijn, maar zijn Nederlands heeft zich erg ontwikkeld. Ik merk het aan Buraks’ woordenschat. Als ik een woord aanbied door het woord bijvoorbeeld voor te lezen én door middel van een spelletje, kan hij dat woord makkelijker in verschillende contexten plaatsen.”

Moeder gaat verder: “We zijn samen naar de bibliotheek gegaan. Marjolein heeft ons veel geleerd over de bibliotheek, zoals dat je online boeken kunt reserveren, maar ook over de verschillende niveaus van de boeken. Marjolein heeft boeken voor anderstaligen laten zien, zodat wij kunnen voorlezen om Burak aan te moedigen om te lezen in welke taal dan ook.

Een hechte band opbouwen met elkaar

Mine en Marjolein zijn het er beiden over eens dat de band die ze hebben opgebouwd het meest bijzondere is aan het hele project.

Mine: “Ik had niet verwacht dat de band zo sterk zou worden. Omdat mijn zoon er zo naar uitkijkt als Marjolein komt, kijk ik er ook naar uit. Na twintig keer voorlezen zal het lastig zijn om afscheid te nemen.”

Iedereen leert van elkaar!

Marjolein: “Dit is mijn eerste keer dat ik in aanraking kom met de interactieve voorleesmethode, waarover ik heb geleerd in de masterclass die aan wordt geboden door de VoorleesExpress.”

Mine: “Als ik een boek voorlas hield ik me altijd erg vast aan de tekst van het boek. Marjolein heeft me geleerd dat we meer tijd kunnen besteden aan het kijken naar de omslag van het boek en de illustraties. Soms vraag ik Burak wat hij ziet en soms probeer ik zelf een verhaal te verzinnen op basis van wat ik zie. Ik word er steeds beter in!”

Zowel moeder Mine als Marjolein zouden de VoorleesExpress aanraden aan hun omgeving. Mine: “Het is heel fijn dat er een organisatie is voor kinderen zoals mijn kind. Ik wil niet dat mijn kind achtergesteld wordt of het moeilijk heeft op school omdat hij niet goed is in de Nederlandse taal.”

Marjolein beaamt dit: “Ja, ik zou de VoorleesExpress ook aanraden aan vrijwilligers. Je ziet ontwikkeling bij het kind, maar daarnaast is het leuk om samen te spelen en plezier te hebben. Het is leuk om het kind plezier te zien hebben. De kinderen leren, maar de voorlezers en ouders leren ook. Ik zou de VoorleesExpress omschrijven als een laagdrempelige manier van vrijwilligerswerk, die niet veel energie kost, maar waar je veel energie voor terug krijgt!”