Het vrijwilligerswerk levert me heel veel plezier op

Tineke Zwarts is sinds een paar jaar betrokken als vrijwilliger bij Taal Doet Meer. Als vrijwillige taalcoach van een groep anderstalige vrouwen uit Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern én als vrijwillige coördinator. Beide rollen geven haar energie. “En het vrijwilligerswerk levert me heel veel plezier op”, aldus Tineke.

“Nadat ik naar Utrecht was verhuisd, ging ik op zoek naar vrijwilligerswerk. Ik zocht iets dat bij me paste en waar ik lol in kon hebben”, begint Tineke haar verhaal. “Toen ik nog in Rotterdam woonde, organiseerden we soms op vrijdag in de kerk een koffiemiddag voor anderstalige vrouwen om ze te helpen bij het leren van de Nederlandse taal. Dat was superleuk en daar deed het vrijwilligerswerk bij Taal Doet Meer me aan denken.” 

Essentieel
Wat Tineke aanspreekt aan dit soort vrijwilligerswerk, is dat ze anderstalige mensen op weg kan helpen in Nederland. “Sommige anderstalige Nederlanders hebben weinig contact met ‘Nederlanders’. Dat is jammer, want we kunnen een hoop van elkaar leren en het zorgt ervoor dat we begrip voor elkaar krijgen. Taal is hierin essentieel en ik vind het belangrijk om hieraan bij te dragen.”

Goed gevoel
In eerste instantie begon Tineke als vrijwillige taalcoach van een groepje, maar inmiddels is ze ook vrijwillige coördinator. Wat vindt Tineke hier leuk aan? “De intakegesprekken voeren met nieuwe deelnemers; onze deelnemers zijn zo enthousiast dat ze mogen gaan leren! Ook het contact met de taalcoaches vind ik erg leuk, en het koppelen van de deelnemers aan de taalcoaches. Als je zowel de deelnemers als de taalcoaches op de juiste plek krijgt, waar ze het naar hun zin hebben, dan geeft dat een goed gevoel.”

Meevallen
Meerdere vrijwillige functies vervullen, dat lijkt erg druk, maar Tineke benadrukt meteen dat het echt wel meevalt. “Je moet niet denken dat het altijd heel veel werk is, het coördinatorschap. De ene week besteed je er meer tijd aan dan de andere. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met of je wel of geen intakegesprekken hebt. Een voordeel van het coördinatorschap is ook dat je je tijd zelf kunt indelen. En als onze taalcoaches ondersteuning nodig hebben, dan helpen we ze, maar onze taalcoaches zijn heel zelfstandig. Twee keer per jaar organiseren we een bijeenkomst waar alle coaches bij elkaar komen. Ook de taalconsulent is daarbij. Dat is altijd erg gezellig en inspirerend.”

Plezier
Beide vrijwilligersrollen geven Tineke energie. “En het vrijwilligerswerk levert me heel veel plezier op! Iedereen bij wie dit soort vrijwilligerswerk past, raad ik dan ook aan om vrijwilliger te worden bij Taal Doet Meer”, besluit Tineke haar verhaal.

Lijkt het je leuk om net als Tineke coördinator of taalcoach te worden bij Taal Doet Meer? Meld je dan aan via https://www.taaldoetmeer.nl/kom-in-actie/word-vrijwilliger/, of bekijk onze vacatures: www.taaldoetmeer.nl/vacatures