Wegwijzer (digi)taalaanbod Utrecht, bibliotheek Leidsche Rijn

“Eén keer per week ben ik twee uur aanwezig in bibliotheek om laaggeletterden informatie te geven over het aanbod van Nederlandse taallessen in Utrecht. Samen met iemand die een barrière voor de Nederlandse taal ervaart bekijk ik welke taalles deze persoon nodig heeft. Vaak zit achter de wens om de Nederlandse taal te leren een andere behoefte. Iemand wil bijvoorbeeld meer grip krijgen op zijn financiën of de brieven van Nederlandse instanties beter begrijpen. Waar mogelijk slaan wij gelijk spijkers met koppen en regel ik direct een inschrijving bij een taalschool of bel ik voor meer informatie. In de bibliotheek zit ik aan een ‘adviestafel’ waar geïnteresseerden zich voor meer informatie kunnen melden. Ben ik op dat moment in gesprek dan kan iemand in onze ‘wachtkamer’ wachten.” – Ellen, Wegwijzer taalaanbod Utrecht.

Wat doe je als vrijwillig Wegwijzer?

 • Je informeert laaggeletterden over het taalaanbod in Utrecht Leidsche Rijn en verwijst hen door
 • Dit gebeurt in de vorm van een spreekuur op dinsdag van 13:00 tot 15:00 uur. Op dezelfde tijd zijn er ook een medewerker van de buurtteam en digiWijs aanwezig.
 • Je voert adviesgesprekken (telefonisch of in de bibliotheek) voor laaggeletterden die niet naar de bibliotheek kunnen komen
 • Je stemt af met bibliotheekmedewerkers en houdt een logboek bij met vragen die binnenkomen en de wijze van afhandeling.

Om bovenstaande te doen, word je getraind in het gebruik van www.jekuntmeer.nl en de sociale kaart van de wijk, daarmee houd je je kennis over het taalaanbod in Utrecht op peil.

Wat heb jij in huis?

 • Je hebt affiniteit met de doelgroep: laaggeletterde buurtbewoners
 • Je kunt zelfstandig werken
 • Communicatieve vaardigheden, waarmee je gesprekken kunt voeren met mensen die de Nederlandse taal beperkt beheersen
 • Je kunt snel zicht krijgen op een situatie en door de juiste vragen te stellen de leerwensen van laaggeletterden achterhalen (taalniveau, persoonlijke ontwikkeldoelen, financiële mogelijkheden) en denkt mee over oplossingen en doorverwijzingen
 • Je bent geïnteresseerd om getraind te worden o.a. in het Utrechtse (digi)taalaanbod en in de sociale kaart, om laaggeletterden actief te kunnen doorverwijzen
 • Je bent digitaal vaardig zodat je binnengekomen vragen kunt registreren
 • Je bent wekelijks twee à drie uur beschikbaar op de dinsdag van 13:00-15:00 uur, voor minimaal een half jaar. En je bent een keer in de zes weken beschikbaar voor een overleg met collega-wegwijzers uit andere wijken.

Wat krijg jij ervoor terug?

Door jouw inzet zorg je ervoor dat laaggeletterden zich thuis gaan voelen en mee kunnen doen in de Utrechtse samenleving. Taal heb je immers nodig om vrienden te maken, met de leerkracht van je kinderen te praten, naar de dokter te gaan, een baan te vinden of je huiswerk te maken. Zinvol werk dus met een grote maatschappelijke impact! Tegelijkertijd leer jij andere culturen kennen, krijg je een hoop enthousiaste Taal Doet Meer collega’s erbij en kun je je ontwikkelen door diverse passende trainingen.

Je wordt aangestuurd door een projectleider van Taal Doet Meer. Samen met de Bibliotheek Utrecht zorgt de projectleider voor de informatie die jij nodig hebt en een passende scholing. Periodiek wordt er intervisie aangeboden en organiseren wij bijeenkomsten waarmee jij jezelf kunt ontwikkelen. Om de 6 weken is er een wegwijzersoverleg, waar alle wegwijzers uit Utrecht informatie uitwisselen. Onkosten worden in overleg vergoed en je krijgt een smartphone in bruikleen.

Interesse / vragen?

Heb je belangstelling voor de functie van Wegwijzer in Leidsche Rijn? Stuur je cv en korte motivatie naar Yvonne Blok, projectleider bij Taal Doet Meer. Dit kan via yvonne@taaldoetmeer.nl. Bij haar kun je ook terecht voor vragen via mail of telefoonnummer 030-2947594.
Vanaf september 2019 kun je starten met het wegwijzerspreekuur. Je kunt eerder met andere wegwijzers meelopen om ingewerkt te worden.

Meer informatie?

Bel/mail Yvonne

Yvonne Blok
030 – 294 75 94

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!