Koning Willem-Alexander bezoekt Taal Doet Meer

2 juli was voor ons een bijzondere dag: de Koning kwam op bezoek! Hij kwam omdat we eerder dit jaar het Appeltje van Oranje hebben gewonnen. De Koning ging in gesprek met medewerkers, vrijwilligers en partners van Taal Doet Meer en hij was aanwezig bij een Eigen Kracht-lunch.

Koning Willem-Alexander heeft tijdens zijn bezoek met onder meer medewerkers, vrijwilligers en partners van Taal Doet Meer gesproken over het belang van taal bij onderwijs en opvoeding. Vrijwilliger Rick vertelde hoe hij als mentor van een leerling van het Trajectum College op een leuke manier aan zijn taalvaardigheid werkte, onder andere door over voetbal te lezen. Veel kinderen komen met een taalachterstand op school. Om dit in te halen hebben scholen partners in de stad nodig, zodat het leren na schooltijd doorgaat. Jeugdarts Celine van Klei gaf een praktijkvoorbeeld hoe met inzet van taalvrijwilligers kinderen én hun ouders op een laagdrempelige manier kunnen worden bereikt.

Taal en werk
Aansluitend was de Koning aanwezig bij een Eigen Kracht-lunch die in het teken stond van taal en werk. Bij Eigen Kracht-lunches staat, naast de Nederlandse taal, het koppelen van deelnemers aan vrijwillige coaches en partnerbedrijven centraal. De netwerklunch verbindt mensen en helpt deelnemers bij hun zoektocht naar een opleiding, werkervaringsplek of (vrijwilligers)werk. Deelnemers werken onder andere bij Berenschot, de Rabobank, ICM, Utrecht Marketing, de Bibliotheek en a.s.r. Er zijn veel tips gegeven, visitekaartjes uitgewisseld en vervolgafspraken gemaakt.

Kracht van Taal Doet Meer
Ook wethouder Linda Voortman was aanwezig tijdens het bezoek van Koning Willem-Alexander. Wethouder Linda Voortman: “Het belang van het inzetten van vrijwilligers kwam tijdens het bezoek naar voren; dat is de kracht van Taal Doet Meer. Een organisatie als Taal Doet Meer is heel toegankelijk. Het is belangrijk om dat wat de gemeente doet aan te laten sluiten op organisaties zoals Taal Doet Meer. De wisselwerking is belangrijk.”

Appeltje van Oranje
Eind mei heeft Taal Doet Meer een Appeltje van Oranje ontvangen uit handen van Koningin Máxima. Het Oranje Fonds kent de Appeltjes van Oranje jaarlijks toe aan organisaties die een groot verschil maken voor mensen in onze samenleving. Ieder jaar draaien de prijzen om een ander thema. In 2019 is dit De kracht van samen; Vrijwilligers doen mee(r)!. Dat betekent dat de genomineerden allemaal op een buitengewone manier vrijwilligers mobiliseren en enthousiast houden om zo anderen te helpen. Tijdens de uitreiking van de Appeltjes in mei 2019 op Paleis Noordeinde benadrukte Koningin Máxima in haar toespraak de enorme diversiteit aan vrijwilligers bij Taal Doet Meer.


Foto’s

Klik op de beelden hieronder om de fotocollage te bekijken. Met het pijltje naar rechts bekijk je alle foto’s.  Fotografie: VC Utrecht – MediaMakers/Joris Louwes