VoorleesExpress: interview Erik en Rawan

Een aantal weken geleden sprak ik Erik over zijn ervaring met de VoorleesExpress Utrecht. Hij was zó enthousiast over het traject en het gezin waar hij voorleest, dat mijn nieuwsgierigheid gewekt was. Hoe zou zo’n voorleessessie eraan toegaan? Ik ging bij hen langs en sprak moeder Rawan en voorlezer Erik over hoe het is om met de VoorleesExpress mee te doen.

Hoe hebben jullie kennisgemaakt met de VoorleesExpress?

Rawan: “Ik was op zoek naar een manier om de Nederlandse woordenschat van Joud te vergroten. Ik heb aan de juf van Joud gevraagd of zij ideeën had. Zij kende de VoorleesExpress en toen hebben we ons aangemeld.”

Hoe waren jullie eerste ontmoetingen?

Rawan: “Joud was erg verlegen en hing een beetje de clown uit. Maar die gekkigheid sloeg al gauw om in enthousiasme. Hij verstopt zich als Erik net binnenkomt en laat hem schrikken! Daarna beginnen ze met voorlezen.”

Maar Erik leest niet alleen maar voor. Wat doen jullie allemaal als Erik langskomt?

Rawan: “Joud en Erik zijn echt vrienden geworden. Ze hebben al eens samen gevoetbald. Joud houdt erg van voetballen en hij zal dan ook binnenkort bij de voetbalclub gaan beginnen met zijn voetbaltraining!”

Maar de moeder van Joud zit zelf ook niet stil. Ze onderneemt veel met haar kinderen en leert zelf ook bij.

Rawan: “Ik ga altijd naar de bibliotheek met de kinderen om boeken te lezen en om de voorleesochtenden bij te wonen. Joud praat het liefst Arabisch met mij, maar ik zou ook zo graag Nederlands met hem willen praten! Erik heeft wel eens woorden voor mij opgeschreven die ik niet kende, zodat ik die kon oefenen. Daarnaast weet ik van Erik dat het juist heel goed is dat Joud twee talen leert en dat ik juist Arabisch met hem moet praten. Zo leert hij beide talen.”

Hoe heb jij de tweetaligheid van Joud gestimuleerd, Erik?

Erik: “Als Joud en ik samen een boek lezen, kijkt zijn moeder vaak mee. Zo weet ze ook waar het boek over gaat. Zelf kan ze ook Nederlands lezen dus dan kan ze het boek ook nog eens nalezen. Daarna leest ze het boek dat ik in het Nederlands heb voorgelezen in het Arabisch voor.”

Als ik nog wat verder doorvraag naar de ervaring van Erik, begrijp ik dat Joud echt grote stappen gemaakt heeft.

Erik: “Ik sta echt met mijn mond vol tanden als ik zie wat voor ontwikkeling Joud heeft doorgemaakt. In een vraaggesprek met Joud kan hij een boek wat we de vorige keer gelezen hebben heel goed navertellen. Hij maakt ook al veel grapjes in het Nederlands. Hij kan je enorm verrassen met zijn vaardigheden. Ook op leesgebied, hij zit nog maar in groep 1 en kan zelfs al een beetje lezen!”

De moeder van Joud geeft aan dat zijn juf dit ook heel erg stimuleert. Hij oefent veel met woorden en luistert vaak mee naar de uitleg die groep 2 krijgt van de juf.

Joud heeft tijdens ons gesprek alleen maar aandacht voor Erik en de boeken die hij heeft meegebracht. Erik blijft benadrukken hoe hard Joud vooruitgaat en hoe goed zijn taalontwikkeling thuis en op school gestimuleerd wordt. En dat is te zien. Erik en Joud zijn echt maatjes geworden!

– geschreven door Johanna, stagiaire bij Taal Doet Meer –

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!