Taal Doet Meer? Taal ís meer!

Ries is sinds september 2018 Vriend van Taal Doet Meer. “Toen ik bij het College met Joris Luyendijk tegen de Vrienden aanliep, aarzelde ik geen moment. Eigenlijk had ik vanaf het begin al Vriend moeten zijn!”

En deze uitspraak is zeer begrijpelijk, want als iemand zich tijdens zijn carrière heeft ingezet voor anderstalige en nieuwe Utrechters is het Ries wel. Als Vormingswerker Werkende Jongeren begeleidde hij eind jaren zestig al jongeren uit gastarbeidersgezinnen. “Ik noem deze jongeren bewust niet de tweede maar de anderhalve generatie: niet in Nederland geboren, maar wel in Nederland opgegroeid. Vanuit de overheid werd verwacht dat zij meteen volledig meedraaiden.”

In de jaren negentig richtte Ries zich echter steeds meer op het basisonderwijs. Je kan namelijk niet vroeg genoeg beginnen met het leren van taal. “Een goede woordenschat is voor kinderen zo belangrijk. Anders lukt het niet om op een passend niveau door te stromen naar het hoger onderwijs.” Een samenleving met gelijke kansen begint dus bij de taal, vindt Ries. Het is de bakermat voor verdere integratie. “Taal Doet Meer? Taal ís meer! Zeg maar gerust: Taal is alles!”

En naast de passie voor taal en integratie, waarom is Ries Vriend geworden van Taal Doet Meer? “Ik ondersteun de projecten financieel, ontvang de nieuwsbrief en krijg gratis toegang tot de Taal Doet Meer Colleges. Hierdoor blijf ik goed op de hoogte over wat er gaande is binnen de organisatie.” Ook vindt Ries het mooi om al de projecten van Taal Doet Meer terug te zien in de Taalstraat. Veel van deze projecten hebben hun wortels in de jaren dat hij ook sociaal actief was in Utrecht.

Ries zijn antwoord op de vraag of hij in de toekomst ook vrijwilliger wil worden? “Wie weet kan ik mijn kennis en kunde inzetten voor de organisatie. Voor nu is een financiële bijdrage even voldoende.”

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!