Opening nieuw Doe Mee Startpunt in Bibliotheek Leidsche Rijn

Vanaf nu kunnen Utrechters elke dinsdag van 13:00-15:00 uur terecht bij het Doe Mee Startpunt van het digiTaalhuis Utrecht in de Bibliotheek in Leidsche Rijn Centrum. In deze Week van de Alfabetisering, vierden we op dinsdag 10 september 2019 feest in de bibliotheek!

In het digiTaalhuis geven de wegwijzers van het Doe Mee Startpunt persoonlijk advies en helpen waar nodig bij het aanmelden voor een taal- of computercursus. Tijdens het Doe Mee Startpunt kun je begeleiding krijgen bij (digi)taalvragen. Je kunt terecht voor een praatje met het buurtteam, een gesprek in het Taalcafé en voor informatie over alles wat er te doen is in de wijk.

De eerste stappen zijn gezet

Tijdens de opening waren buurtbewoners in gesprek met verschillende aanwezige organisaties, zoals de buurtwerkkamer, Digiwijs3.0, Prago, ‘t Gilde, Taal+, Taal Doet Meer, Humanitas, DOCK, het buurtteam, de Bibliotheek Utrecht en In De Kern Gezond. En de eerste afspraken voor taalles en computerhulp werden gemaakt! Ook werd enthousiast gereageerd op de aankondiging van het nieuwe Taalcafé dat volgende week van start gaat. Ook dit ontmoetingsmoment waarbij anderstaligen beter Nederlands leren door met Nederlandstalige buurtbewoners te spreken, vindt voortaan plaats op dinsdag van 13:00-15:00 uur in de bibliotheek.

“Gewoon doen!”

Verschillende gezichten betraden dinsdagmiddag het podium. Mariken van Meer, manager programmering bij de Bibliotheek Utrecht beet het spits af.
Lili, een Utrechtse van Chinese afkomst, vertelde over haar proces bij het leren van de taal en haar wil om beter te worden, meer contact te hebben met mensen en onafhankelijk te zijn.
Rien en Anneke, een Nederlands echtpaar dat op latere leeftijd leerde lezen en schrijven, vulden aan dat de drempel om iets te doen en ermee te beginnen zeer hoog is. Zij adviseerden iedereen om het gewoon te doen! Anneke: “Het maakt niet rijker in je portemonnee maar wel in woorden, zelfvertrouwen en zelfstandigheid!”
Een vrouw uit het publiek werd over de drempel getrokken: zij gaf aan dat ondanks haar twijfel of zij nog wel zou kunnen leren, zij het nu toch gaat doen en zich voor les gaat aanmelden.

Houria, een Utrechtse van Marokkaanse afkomst, vertelde dat zij zich afhankelijk voelde van hulp van haar kinderen. De Belastingdienst, gemeentezaken, de woningbouw, alles werkt tegenwoordig digitaal. De knop moest om, en sinds Houria aan les is begonnen, heeft zij al verschillende certificaten voor computervaardigheden gehaald. Ze is zelfs gevraagd om zelf les te komen geven. Houria: “Nu kan ik zonder hulp een afspraak maken bij de gemeente om bijvoorbeeld mijn paspoort op te halen.”

Neem iemand mee

Ina Massop, Wijkregisseur Leidsche Rijn, vertelde hoe belangrijk de gemeente het vindt dat er een Doe Mee Startpunt in de wijk is gekomen. Meer dan 30.000 Utrechters zijn laaggeletterd of hebben moeite met de computer. Deze mensen kunnen hier met hun vragen terecht. Het helpt als de omgeving alert is en motiveert om die eerste stap te zetten.
Rien: “Voor iedereen die iemand kent, neem diegene mee! Want de eerste drempel is het hoogst en het eerste zetje is het belangrijkst.”

Het Doe Mee Startpunt werd symbolisch geopend door de drie partners van het digiTaalhuis Utrecht: de Bibliotheek Utrecht, Digiwijs 3.0 en Taal Doet Meer. Het is het vijfde inloopspreekuur van het digiTaalhuis in de stad. Andere Doe Mee Startpunten van het digiTaalhuis Utrecht zijn in Overvecht, Kanaleneiland, Hoograven en Zuilen. De uitbreiding is mogelijk omdat de gemeente Utrecht hiervoor extra budget beschikbaar heeft gesteld.

Lees alles over het digiTaalhuis Utrecht: https://www.digitaalhuisutrecht.nl/


Foto’s

Klik op de beelden hieronder om de fotocollage te bekijken. Met het pijltje naar rechts bekijk je alle foto’s. De fotografie is verzorgd door Iris Zoric, MediaMaker van de Vrijwilligerscentrale Utrecht.