Waarom zou je jezelf niet nuttig willen maken voor een ander?

Jeanette is sinds 2015 actief als vrijwilliger bij Taal Doet Meer. Ze is coördinator binnen Taalcoaching Individueel en Eigen Kracht en daarnaast is ze ook zelf taalmentor. Jeanette heeft veel plezier in het vrijwilligerswerk: “Waarom zou je jezelf niet nuttig willen maken voor een ander?

Jeanette is 69 jaar en heeft tot haar AOW-leeftijd onder andere als HRM-adviseur en beleidsadviseur gewerkt. Vanuit deze achtergrond heeft ze interesse gekregen voor het soort vrijwilligerswerk dat ze nu doet. “Dit sluit daar wel een beetje bij aan, alleen is het nu veel dichter bij de mensen!”, vertelt Jeanette. Ze kwam bij Taal Doet Meer door een advertentie in de wijkkrant voor een vrijwillige taalcoach. “Taal heeft altijd mijn interesse gehad, dus dit leek me leuk om te doen. Zeker omdat het in de wijk was.”

Coördinator Taalcoaching

Tijdens het intakegesprek werd Jeanette gevraagd of ze, gezien haar achtergrond, ook interesse zou hebben in de functie van (vrijwillige) coördinator Taalcoaching. “Dat wilde ik wel proberen.” Na het volgen van een training en het meelopen met een andere coördinator ging Jeanette aan de slag binnen Taalcoaching Individueel. “Als coördinator ben ik verantwoordelijk voor de intakegesprekken en bespreek ik de voortgang met deelnemers en coaches. Ook administratieve taken horen erbij, het is belangrijk om deze goed bij te houden.”

Coördinator Eigen Kracht

De functie van coördinator Taalcoaching kostte niet veel tijd, dus besloot Jeanette om er nog iets naast te doen. “Het gaat soms met pieken, afhankelijk van bijvoorbeeld het aantal intakegesprekken en koppelingen.” Nu is ze ook coördinator bij Eigen Kracht. In dit project worden anderstaligen ondersteund bij hun zoektocht naar een betaalde baan, opleiding, werkervaringsplek of vrijwilligerswerk. “Het doel is dat de deelnemers iets vinden dat bij hen past, dat is waar ik voor ga!”

Dankbaarheid

Jeanette vindt het leuk om de trajecten helemaal te volgen, dus van een deelnemer die binnenkomt tot de afronding. Waarom is dit zo leuk? “Je krijgt er veel dankbaarheid voor terug. De deelnemers zijn blij met de ondersteuning die ze krijgen, niet alleen van mij, maar ook van alle coaches en de hele organisatie.” Volgens Jeanette zorgt Taal Doet Meer goed voor zijn vrijwilligers. “Er is een duidelijk beleid hoe ze omgaan met vrijwilligers. Daarnaast zijn er verschillende workshops, trainingen en Taal Doet Meer Colleges, die erg leuk zijn.”

Afwisseling

Intussen is Jeanette met een derde project begonnen: ze is taalmentor van een basisschoolleerling. “Het is heel leuk om ook eens een jongere deelnemer te begeleiden, in plaats van alleen volwassenen. Door de vele verschillende soorten projecten en vrijwilligersfuncties binnen Taal Doet Meer zijn er veel mogelijkheden voor afwisseling!”, besluit Jeanette haar verhaal.

Lijkt het je leuk om net als Jeanette coördinator of taalmentor te worden bij Taal Doet Meer? Meld je dan aan via https://www.taaldoetmeer.nl/kom-in-actie/word-vrijwilliger/, of bekijk onze vacatures: www.taaldoetmeer.nl/vacatures.

– door Ilse –

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!