Een stap in een andere wereld

“Het is heel bijzonder om in een andere wereld dan de mijne te stappen, maar wel de wereld van iemand die net zo goed als ik gewoon in Utrecht woont.”

Marinka is TaalThuiscoach bij Eetizaz en haar gezin. Al zeventien keer is Marinka bij haar thuis geweest om met haar in gesprek te gaan en taalles te geven. Als TaalThuiscoach ga je in gesprek met een anderstalig gezin over taal en opvoeding, onderneem je activiteiten, doe je spelletjes en gebruik je lesbrieven. Eetizaz schrijft en leest samen met Marinka uit hun lesboek, maar ze maken ook samen schoon of spelen met haar jonge kind. Vandaag ben ik bij Eetizaz en haar TaalThuiscoach Marinka op bezoek. Eetizaz vertelt me dat ze een heleboel nieuwe woorden heeft geleerd in de tijd dat Marinka nu al bij haar komt. Terugpraten vindt ze soms nog wel wat lastig, ze luistert wel heel goed en begrijpt veel.

Thuis spreken Eetizaz en haar man Arabisch. Dat betekent dat hun zoon van bijna 1 jaar tweetalig op zal groeien. Als ik haar vraag welke taal ze met haar zoontje spreekt, vertelt ze me heel trots dat ze ook Nederlands tegen hem praat. “Kom hier, mag niet.” Als haar zoontje die woorden hoort, weet hij heel goed wat ze bedoelt! Terwijl wij zitten te praten, valt haar zoontje bijna in slaap op haar schoot. Met een stralende glimlach zegt Eetizaz: “Het is heel fijn met Marinka, ze is heel aardig.”

Als Marinka vertelt over haar ervaringen als TaalThuiscoach ben ik verbaasd over alle activiteiten die ze samen ondernemen. “We zijn wel eens samen door het huis gelopen en hebben overal geeltjes op geplakt: de koelkast, de stoel, de kraan. Zo kan Eetizaz met woorden in en om het huis oefenen.” Ze vertelt enthousiast over de band die ze met Eetizaz en haar gezin heeft opgebouwd. Ze geniet iedere week weer van de bezoeken.

“Toen ik hier voor het eerst kwam, kwam ik helemaal in het gezinsleven in Sudan terecht. Ik ruik hier andere geuren en hoor een andere taal. Eigenlijk blijf ik iedere keer dat ik hier ben ook eten. Ik vind het heel leuk om zo een beetje mee te draaien in het gezin, dat geeft mij een brede blik op de samenleving. Ik kom uit een heel ander nestje, ik ben in Nederland geboren en dat is heel anders dan wanneer je in Sudan geboren bent.”

Ieder bezoek van Marinka ziet er weer heel anders uit. Marinka vertelt me dat ze zelf geleerd heeft om voorafgaand aan het bezoek niet te veel te plannen. “De ene keer komen we niet aan het boek toe, maar gaan we koken of staan we af te wassen. Tijdens de Ramadan stond het hele balkon vol met afwas omdat er zoveel mensen waren komen eten. Toen hebben we samen afgewassen en schoongemaakt en hele leuke gesprekken gevoerd.”

Eetizaz en haar man zijn heel leergierig en stellen veel vragen. Zo vertelt Marinka over een gesprek dat Eetizaz had opgevangen over twee vrouwen of twee mannen die met elkaar gingen trouwen. Daar wilde ze met Marinka over praten. “Dat vond ik heel leuk om te bespreken, maar ook wel een beetje lastig! Het wordt wel gewoon gevraagd en besproken en dat vind ik zo mooi. Het is iedere keer weer een belevenis.”

Marinka spreekt haar bewondering uit over Eetizaz en hoe hard zij werkt. Eetizaz wordt er een beetje verlegen van en wuift het compliment weg. Als haar kind slaapt pakt ze zelf de laptop en het boek erbij, vertelt ze. Dan leest ze in het boek en doet ze luisteroefeningen op de laptop. Ook door televisie te kijken leert ze veel van de Nederlandse taal. Toen Eetizaz tijdens de bezoeken met Marinka de vertaalfuncties op het internet leerde kennen ging ze hier zelf ook mee aan de slag. Als ze buiten woorden tegenkomt die ze niet kent maakt ze er foto’s van en dan zoekt ze later de vertaling van de woorden op die ze niet herkende. Zo blijft ze bezig met de Nederlandse taal!

Ik zie dat ze in het half jaar dat ze met elkaar in gesprek gaan zoveel van elkaar hebben geleerd, alle onderwerpen komen voorbij! Door mijn gesprek met Eetizaz en Marinka merk ik hoe bijzonder het is om bij dit gezin thuis te zijn en om te zien wat een goede klik ze met elkaar hebben.

Lijkt het je leuk om net als Marinka vrijwilliger te worden bij Taal Doet Meer? Meld je dan aan via https://www.taaldoetmeer.nl/kom-in-actie/word-vrijwilliger/, of bekijk onze vacatures: www.taaldoetmeer.nl/vacatures.

Geschreven door Johanna, stagiaire Taal Doet Meer

 

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!