Bijzonder ervaringsverhaal: van juf naar taalmentor!

Lees hier het bijzondere verhaal van taalmentor Els en pupil Shahed. Els was tot voor de zomervakantie de juf van Shahed en gaat haar nu begeleiden als vrijwillige taalmentor.

Els van Engelen-Verbeek: “Het vorig schooljaar kwam Shahed in groep 7 op de Willibrordschool in Vleuten. Ze sprak al een beetje Nederlands, maar wilde heel graag goed Nederlands leren spreken en schrijven. Daar werkte ik als onderwijsleerspecialist. Samen met de leerkracht hebben we Shahed begeleid. Alle Nederlandse klanken leerde zij vlot. Bovendien vertelde ze dat zij technisch ingenieur (-rechercheur) wilde worden. Zij werkte keihard aan alle vakken.

Toch brak haar dat na een tijdje op. Ze miste haar vriendinnen in Syrië en ze wilde graag hetzelfde kunnen als de leerlingen die hun hele leven al Nederlands spreken en schrijven. We zijn met dat gegeven aan de gang gegaan. Shahed heeft een woordenschatschriftje aangelegd. Samen hebben we de lastige woorden die in de geschiedenis, aardrijkskunde, natuur gebruikt worden opgeschreven en er zelf een uitleg aan gegeven.

Shahed zit nu in groep 8 en beleeft weer veel plezier aan het leren van de nieuwe woorden. Zij begint de teksten beter te begrijpen en zo komt zij dichter bij haar droom om technisch ingenieur/rechercheur te worden.

Eind vorig schooljaar heb ik mijn pensioenleeftijd bereikt en stopten mijn werkzaamheden aan de school. Graag wilde ik nog verder iets doen. Taal Doet Meer kwam op mijn pad. Na een enthousiaste uitleg over de werkzaamheden van een taalmentor waarbij je een schooljaar lang met een kind spelenderwijs aan de slag gaat met de Nederlandse taal, heb ik me ingeschreven.

En wat schetst mijn verbazing? Bij Taal Doet Meer kreeg ik Shahed als pupil toegewezen. Wij vinden het allebei heel fijn dat het kan.

Op de foto zie je waarmee we afwisselend werken: de lievelingshamster van Shahed, woordenschatboekje, Kidsweek, enkele werkbladen en de kinderboekenwijzer.”

 

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!