Onderzoek naar maatschappelijke meerwaarde Taal Doet Meer: Berenschot-trainee Lisa vertelt

Lisa van Langen, trainee bij Berenschot, heeft samen met vier collega’s in kaart gebracht wat de maatschappelijke meerwaarde is van Taal Doet Meer voor de stad Utrecht (en daarbij specifiek voor samenwerkingspartners). En wat blijkt? Samenwerking met Taal Doet Meer draagt bij aan bedrijfstrots. In deze blog vertelt ze over haar ervaringen.

In het voorjaar van 2019 heb ik namens Berenschot samen met vier collega’s een onderzoek mogen uitvoeren voor Taal Doet Meer in het kader van onze traineeopdracht. Iedere trainee die start bij Berenschot doet in samenwerking met andere trainees een pro-bono-opdracht voor een organisatie die Berenschot aan het hart gaat of waar Berenschot nauwe contacten mee heeft. Onze opdracht was om in kaart te brengen wat de maatschappelijke meerwaarde is van Taal Doet Meer voor de stad Utrecht (en daarbij specifiek voor samenwerkingspartners). Middels interviews met verschillende bedrijven die samenwerken met Taal Doet Meer, een enquête onder vrijwilligers en een documentstudie hebben wij onderzocht hoe Taal Doet Meer maatschappelijke meerwaarde creëert. Eén van de conclusies uit het onderzoek was dat samenwerking met Taal Doet Meer kan leiden tot een bepaalde bedrijfstrots als jouw bedrijf met een dergelijk maatschappelijk initiatief samenwerkt.

Berenschot is al een tijdje een samenwerkingspartner van Taal Doet Meer. We dragen als Berenschot bij aan Taal Doet meer via onder andere traineeopdrachten, maar ook door bijeenkomsten te hosten voor mensen met een taalachterstand. Zo wordt op dinsdag 19 november de bijeenkomst ‘Op weg naar etnische inclusie’ georganiseerd, waarbij 40 werkgevers de dialoog met elkaar aangaan over migratie op de werkvloer. Hier komen onderwerpen aan bod als: Wat is het verschil tussen diversiteit en inclusiviteit? Hoe zorg je ervoor dat inclusiviteit wordt ingebed in de organisatie? Waar moet je rekening mee houden in het recruitmentproces? Na de bijeenkomst is er een lunch, waarin een Meet & Greet plaatsvindt tussen werkzoekenden met een migratie-achtergrond en de werkgevers. Een mooi evenement waar de verbinding met elkaar écht wordt aangegaan.

Mijn ervaring met de activiteiten van Taal Doet Meer is erg goed. Taal Doet Meer is zeer gemotiveerd om mensen met een taalachterstand in Utrecht te helpen en ik heb veel bewondering voor deze passie en gedrevenheid van de organisatie, maar ook zeker van de vrijwilligers die zich inzetten. Ik kan iedereen dan ook van harte aanbevelen om ook je steentje bij te dragen en je in te zetten voor Taal Doet Meer! Het kan niet alleen goed zijn voor een ander, maar ook zelf haal je er energie uit. Win-win dus!

– door Lisa van Langen –

Bekijk hier een infographic van het onderzoek dat Lisa samen met haar collega’s heeft gedaan.

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!