Ik heb mooie mensen ontmoet

Vierde editie Utrechters praten met Utrechters vol geluk

Op donderdag 31 oktober vond voor de vierde keer het ontmoetingsevenement Utrechters praten met Utrechters plaats, georganiseerd door Taal Doet Meer en ICM opleidingen & trainingen. Deze keer gingen bezoekers aan de slag met het thema ‘Geluk’.  

ICM-medewerker Khaled, vijf jaar geleden vanuit Syrië in Nederland komen wonen, beet het spits af met zijn persoonlijke verhaal. Hij vertelde dat het hem gelukkig maakt als hij een nieuwe cultuur kan leren kennen, of als hij zijn eigen cultuur met anderen kan delen. Hij ontdekte typisch Nederlandse gewoonten: “Om zes uur zie je niemand op straat en er zijn overal meer fietsen dan mensen!” En hij deelde door middel van de Syrische dans de Syrische cultuur met Nederlanders. Deze uitwisseling is voor anderstaligen belangrijk om nieuwe mensen te leren kennen en een baan te vinden. Deze uitwisseling vormde dan ook de basis van het evenement Utrechters praten met Utrechters.

Waar word jij gelukkig van?

In totaal gingen zo’n 70 anderstalige Utrechters en deelnemers vanuit ICM opleidingen & trainingen met elkaar in gesprek. Met de vraag ‘Waar word jij gelukkig van?’ werden de eerste gesprekken tussen de bezoekers op gang gebracht. Onder het genot van een heerlijk Syrisch en Hollands buffet, werd enthousiast doorgepraat. Om nog wat extra geluk te ervaren, werden de bezoekers na het eten in beweging gebracht. Tijdens de workshop Syrische dans en de traditionele Nederlandse stoelendans werd fanatiek gedanst en kwamen de nodige geluksstofjes vrij.

Het doel om een aantal mooie gesprekken te voeren met mensen die je niet kent, werd ruimschoots behaald. Veel aanwezigen gaven aan dat ze het een mooie avond vonden, omdat ze nieuwe mensen hadden leren kennen en mooie verhalen hadden gehoord. Een greep uit de reacties: “Aan alle kanten word je aangemoedigd om het over hele verschillende dingen te hebben. Zoals de vraag wat je geluksmomentje van afgelopen week was. Dat vond ik heel leuk, normaal heb je het daar niet over.” En: “Wat ik meeneem van de avond is dat ik mooie mensen heb ontmoet.” Een andere aanwezige wees op de verbindende kracht van de workshops: “We hadden veel plezier met elkaar. Dat breekt het ijs. Daarna praat je makkelijker met elkaar.”

Taal Doet Meer en ICM opleidingen & trainingen hopen dat mensen geïnspireerd zijn geraakt om vaker een gesprek aan te knopen met iemand die zij niet kennen. En dat uiteindelijk iedereen in Utrecht dit geluksgevoel mag ervaren.

Volgende editie

De volgende editie van Utrechters praten met Utrechters vindt plaats in maart 2020 en wordt georganiseerd door Taal Doet Meer in samenwerking met Stadsschouwburg Utrecht. Wil jij op de hoogte blijven? Laat je gegevens achter door een mailtje te sturen naar upmu@taaldoetmeer.nl.


Foto’s

Foto’s: Theo Scholten, driejuni.nl

Klik op de beelden hieronder om de fotocollage te bekijken. Met het pijltje naar rechts bekijk je alle foto’s.