‘’Iemand die in je gelooft, nog voor je het zelf doet. Dat geeft vleugels.’’

Jongeren met biculturele achtergrond delen hun verhaal tijdens Taal Doet Meer College met Jan van Tartwijk.

Op 4 februari stond het Taal Doet Meer College in het teken van Utrechtse jongeren met een biculturele achtergrond. Het thema van de avond was ‘Wortels en vleugels – je plek vinden in de wereld’. Vier jongeren en twee sprekers met een biculturele achtergrond vertelden over wat hen heeft gevormd, oftewel over hun ‘wortels’. En over wie hen heeft geholpen om hun plek te vinden in de wereld. Anders gezegd: wie hen ‘vleugels’ heeft gegeven. Het college vond plaats in TivoliVredenburg.

Inspirerende verhalen
Meer dan 200 toeschouwers waren in TivoliVredenburg aanwezig om de verhalen te beluisteren. Mohammed Saiah en Ebru Aydin trapten de avond af. Ze blikten allebei terug op hun schooltijd. Allebei vertelden ze dat docenten veel invloed kunnen hebben op het zelfvertrouwen van scholieren. Ze lichtte vervolgens toe hoe een docent hen in het verleden ‘vleugels’ gaf of ‘vleugelllam’ maakte. Saiah is nu gemeenteraadslid in Utrecht en Aydin is docent op een hogeschool. Allebei inspireren ze jongeren om in zichzelf te geloven.
Vier Utrechtse jongeren, die gekoppeld zijn aan een vrijwilliger van Taal Doet Meer, deelden ook hun verhaal. Onder hen was er een gemene deler voor het krijgen van ‘vleugels’. ‘’Iemand die in je gelooft, nog voor je het zelf doet. Dat geeft vleugels.’’ Toch merkten sommige jongeren op dat vertrouwen krijgen van anderen niet genoeg is.
Prof. Jan van Tartwijk reflecteerde op de verhalen. Hij onderstreepte vanuit academische hoek de boodschap van de avond.

Reacties uit de zaal
De toeschouwers gaven aan geïnspireerd te zijn door de verhalen. Een greep uit de reacties: ‘’Ik krijg door deze verhalen meer begrip voor mensen.’’, ’’Interessant om te horen dat kleine gebaren zoveel kunnen beteken voor jongeren.’’ En: ‘’Prachtig hoe kwetsbaar deze jongeren durven te zijn.” Een van de bezoekers vond de verhalen confronterend: “Je realiseert je als autochtone Nederlander soms niet waar mensen met een andere culturele achtergrond tegenaan lopen.’’ Onder de toeschouwers was ook een docent aanwezig: ‘’Ik kan me erg vinden in de boodschap van de avond. Maar de relatie met je leerlingen moet vanuit je hart komen, dat kun je een docent bijna niet leren.’’

Benieuwd geworden naar de verhalen van Saiah, Aydin en de jongeren? En naar de conclusies van prof. Van Tartwijk? Lees hier de verhalen uit het College.

Foto’s
Klik op de beelden hieronder om de fotocollage te bekijken. Met het pijltje naar rechts bekijk je alle foto’s. De fotografie is verzorgd door Lucy Nieuwdorp.