Digitale tools voor contact op afstand

Het internet biedt mogelijkheden wanneer fysiek afspreken geen optie is. Er zijn verschillende digitale platformen beschikbaar om op afstand in contact te blijven met deelnemers. We hebben ze voor je op een rij gezet.

1. WhatsApp Video
Wat: Contact via een videoverbinding (maximaal 8 mensen tegelijk). Alleen via de telefoon mogelijk.
Hoe: In een chatgesprek kun je rechtsboven in de hoek op een camera-icoontje drukken (naast de telefoon voor bellen). Als je eenmaal iemand aan de lijn hebt, kun je door rechtsboven op het icoontje van een poppetje met een plusteken nog 2 mensen toevoegen.
Voorwaarden: Internet, telefoon, WhatsApp

Bekijk hier de uitgebreide handleiding om met WhatsApp aan de slag te gaan.

Om te kunnen (video) bellen met een grotere groep (maximaal 8 in plaats van maximaal 4 personen) moet iedereen wel de juiste versie van WhatsApp hebben. Voor iOS-gebruikers is dat versie 2.20.50 of nieuwer die in de App Store staat. Android gebruikers moeten deze versie ook downloaden. Als die versie nog niet in de Play store staat kunnen ze dat downloaden via: https://www.whatsapp.com/android/

2. Google Hangouts
Wat: Contact via een videoverbinding (maximaal 10 mensen tegelijk). Dit kan via de laptop of telefoon. Voor gebruik via de telefoon kun je een app downloaden.
Hoe: Ga naar deze website. Klik vervolgens op het pijltje door de instructie heen. Klik daarna op videogesprek en kopieer de link. Die kun je naar iedereen sturen met wie je een gesprek wil starten. Spreek met elkaar af wanneer je het gesprek wil starten. Bijvoorbeeld op het vaste tijdstip waarop je je deelnemer(s) normaal gesproken ontmoet.
Voorwaarden: Internet, laptop, telefoon, google-account (kun je makkelijk aanmaken)

3. Zoom
Wat: Tot 100 mensen tegelijk contact via een videoverbinding, via de laptop of telefoon. Het leuke aan Zoom is dat je jouw scherm kunt delen zodat je teksten en afbeeldingen kunt laten zien om daar over te praten.
Hoe: Je gaat naar www.zoom.us en klikt op “host a meeting”. De eerste keer moet je heel kort iets installeren. Je krijgt een unieke link die je via de mail kunt delen met de mensen met wie je contact wilt. Je kunt een tijd afspreken en de link vlak voor het gesprek delen. Iedereen logt dan in.
Voowaarden: Internet, laptop/telefoon

Klik hier voor een uitgebreide handleiding.

4. Jitsi Meet

Net als ZOOM is dit een videoverbinding met veel mensen tegelijk. Daarnaast kun je op de laptop ook je scherm delen. Jitsi Meet ‘encrypt’ (een soort coderen) de data waardoor het privacyvriendelijker zou zijn.

Beschikbaar via www.jitsi.org. Klik op “See it in action! Start a meeting!” om met het programma kennis te maken.

We blijven deze lijst updaten. Heb je zelf goede tips? Laat het ons weten via taalconsulent@taaldoetmeer.nl. 

Andere tips

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!