Gratis oefenmateriaal (voor jeugd)

De scholen zijn in verband met de maatregelen rondom het coronavirus gesloten tot en met 6 april 2020. Veel onderwijsprogramma’s stellen daarom hun materiaal gratis beschikbaar. We hebben een paar handige tips voor je op een rij gezet!

Onderwijs materiaal

 • De Voorleeshoek (3 weken gratis)
  De Voorleeshoek is een online platform voor kinderen van 0-10 jaar. Iedere week komen er drie voorleesfilmpjes online. De voorleesfilmpjes zijn een combinatie van verhalen, prenten en muziek. De Voorleeshoek heeft als missie om het (voor)leesplezier voor alle kinderen van 0-10 jaar te vergroten en verbreden door iedereen te laten genieten van voorleesverhalen. Ouders en begeleiders kunnen nu een gratis abonnement aanmaken.
 • Voor leerlingen op de basisschool
  Naast een krant met het laatste nieuws, maakt Kidsweek ook elke week lesmateriaal voor begrijpend lezen voor basisschoolleerlingen. Omdat deze lessen niet in de klas gegeven kunnen worden, zijn er speciale lessen gemaakt voor thuis. Deze lessen zijn zo ingericht dat kinderen ze zelfstandig thuis kunnen doen. In de digitale leeromgeving van LessonUp vind je de lessen in het mapje ‘Kidsweek’. Hierin staan opdrachten die zowel geprint als met een tablet gedaan kunnen worden.
 • Voor leerlingen op de middelbare school
  In de digitale leeromgeving van LessonUp zijn ook lessen beschikbaar voor jongeren die op de middelbare school zitten. Deze lessen zijn zo ingericht dat jongeren ze zelfstandig thuis kunnen doen. De lessen staan in het mapje ‘7Days Thuis’. Hierin staan opdrachten die zowel geprint als met een tablet gedaan kunnen worden.

Boeken

Handige websites

 • Op de website van De kleuteruniversiteit vind je tips om met jonge kinderen thuis te spelen en te leren.
 • Op de website van SchoolTV kunnen kinderen informatieve filmpjes kijken over verschillende onderwerpen en vakken op school. Ook kan er met behulp van spelletjes geoefend worden met taal en rekenen.
 • Op YouTube staan er filmpjes waarin wordt voorgelezen. Je kunt als taalcoach ook zelf een filmpje opnemen voor je pupil.
 • Podcasts voor jonge kinderen
 • Via Kahoot kun je online een quiz maken. Met een code krijgen de deelnemers tegelijkertijd toegang tot de quiz en kunnen ze tegen elkaar spelen. Je kunt ook afbeeldingen toevoegen. Leuk om de woordenschat mee te trainen!

We blijven deze lijst updaten. Heb je zelf goede tips? Laat het ons weten via taalconsulent@taaldoetmeer.nl.

Andere tips

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!