Taalcoach Hans en deelnemer Khadija over online taalcoaching

Taalcoach Hans Bakhuizen en zijn collega Frans van den Berg komen al enige tijd samen met een groep van negen deelnemers in zorgcentrum De Boogh in Leidsche Rijn. Door de maatregelen rondom het coronavirus is het momenteel niet mogelijk om (fysiek) bijeen te komen. Toch gaat de groep onverhinderd door, maar dan op gepaste afstand. Wij vroegen taalcoach Hans Bakhuizen en één van zijn deelnemers naar hun ervaringen met online taalcoaching.

Hans Bakhuizen – Taalcoach

Hoe houden jullie onderling contact?
‘’Om de drempel voor deelnemers zo laag mogelijk te maken, hebben we gekozen voor de eenvoudigste oplossing: WhatsApp op de smartphone. Iedereen in de groep heeft dat. Je kunt met z’n vieren tegelijk contact hebben. We hebben de bijeenkomsten gesplitst in drie sessies van één uur. Op die manier werken we in kleine groepjes en is er voor iedereen persoonlijke aandacht. Voor mij als taalcoach is het prettig om een headset met microfoon of oortjes te gebruiken. Ik versta het dan beter en kan me beter concentreren op wat er gezegd wordt. Zo’n headset koop je al voor vijf euro.’’

Waar moet je op letten bij taalcoaching op afstand?
‘’Het is belangrijk om goed te structureren. Videobellen in een groep vraagt om veel discipline en is best wel vermoeiend voor de coach. Structureren kan bijvoorbeeld door huiswerk op te geven en het gemaakte werk in de online sessie te behandelen. Wat ook goed werkt is ‘pingpongen’. Je stelt dan een vraag, die de deelnemer vervolgens beantwoordt. De andere deelnemers kunnen aangeven wat ze van het antwoord vinden. In mijn groep sloeg dit meteen aan! Het zorgde voor maximale interactie.’’

Wat viel je op tijdens de online sessies?
We merkten dat ook het sociale aspect erg belangrijk was. De deelnemers konden elkaar tijdens de sessie zien en horen, en ervaringen uitwisselen. En dat is ook belangrijk voor mij als taalcoach. Ik merk dat we allemaal plezier halen uit het sociale contact in deze tijden van isolement. Als daar meer behoefte aan is in de groep, dan kunnen we in de toekomst ook meer sessies houden op verschillende dagen.

Khadija Bendraka – Deelnemer

‘’Ik heb de koffie wel gemist!’’

Hoe was je ervaring?
‘’Het was een leuke ervaring, we gaan dit elke week doen. We zijn gestart met het leren over een scheidbaar werkwoord. De combinatie van een werkwoord met een voorzetsel. Het was vooral heel leuk om met elkaar te taal pingpongen. Oefenen met vraag en antwoord. Hans stelde vragen met scheidbare werkwoorden en wij mochten het antwoord geven. Ik heb de koffie wel gemist!’’

Wat is het grootste verschil met elkaar fysiek ontmoeten?
‘’Het was intensief, ik moest meer moeite doen om me te concentreren. En ik miste de gezelligheid, het bij elkaar zijn. Maar het is heel belangrijk voor me om te blijven oefenen, anders vergeet ik alles.’’

Hoe gaan jullie verder?
‘’Komende tijd gaan we met elkaar door met de spreeklessen. We mogen een situatie aandragen waarin we een gesprekje willen oefenen. Bijvoorbeeld het zoeken naar een stageplek, iets uit het nieuws, iets vragen in een winkel. Ik kijk alweer uit naar de online ontmoeting volgende week met mijn groep!’’

Wil jij ook delen hoe je online contact houdt met deelnemers of vrijwilligers? Laat het ons weten via taalconsulent@taaldoetmeer.nl. Zoek je tips voor taalcoaching op afstand? Bekijk dan onze rubriek #doemeermettaal

Bekijk onze rubriek #doemeermettaal voor tips over online taalcoaching

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!