Taalcoaching op afstand (voor volwassenen)
Er zijn verschillende manieren om als taalvrijwilliger op afstand met deelnemer(s) aan de slag te gaan met taalvaardigheid. We hebben een aantal voorbeelden, tips en hulpmiddelen voor je op een rij gezet. (laatste update: 13 mei 2020)
Webinars, online trainingen en vlogs
- Webinar ‘Taalcoaching op afstand’:
Het Begint met Taal, de landelijke koepelorganisatie voor taalcoaching, organiseert op verschillende data een webinar Taalcoaching op afstand. Een overzicht vind je op de website van Het Begint met Taal. Je kunt het webinar ook terugkijken op YouTube. - Vlogs Caroline Bakker:
Caroline Bakker is NT2-docent en trainer bij KleurRijker. In een aantal vlogs geeft ze leuke tips voor actieve en creatieve werkvormen met behulp van de telefoon of computer, die weinig voorbereiding kosten. Deze vind je hier. - Online workshops en trainingen van Taal Doet Meer:
Wij organiseren ook zelf online trainingen en workshops voor onze taalvrijwilligers. Een overzicht vind je in onze agenda.
Raadspellen
- Taboe: Beschrijf een woord zonder het woord zelf te zeggen.
- Wat/wie ben ik?: Bedenk een voorwerp of persoon. De ander mag vragen stellen om erachter te komen wat of wie je bent. Jij mag alleen met ja of nee antwoorden!
- Galgje: Laat het blad met de streepjes en de ‘galg’ telkens zien.
- Fotospel: Laat een foto zien (of stuur deze op). Wat is het? Wat kan je ermee?
- Pictionary: Teken om de beurt een voorwerp en laat het zien. Wat is het? Wat kan je ermee?
- Voor beginners: Laat verschillende (huishoudelijke) voorwerpen zien. Hoe heet het? Wat kan je ermee? Tip: Herhaal de onbekende voorwerpen om ervoor te zorgen dat de nieuwe woorden geleerd worden.
Conversatiespellen
- Maak een woordweb. Kies een thema, zoals ‘boodschappen doen’, ‘sport’, ‘school’. Welke woorden kennen de deelnemers die met het thema te maken hebben? Ieder schrijft de woorden voor zichzelf op. Welke woorden heeft iedereen opgeschreven? Laat de deelnemers de woorden aan elkaar uitleggen in het Nederlands.
- Om de beurt een zin. Maak samen een verhaal. Om de beurt zeggen jullie een zin.
- Laat een praatplaat of een foto zien. Waar gaat het over? Wat weet je over het onderwerp? Welke woorden ken je die bij het onderwerp passen?
- De deelnemer beschrijft zijn of haar dag. Hoe laat sta je op? Wat doe je met het ontbijt? Wat doe je verder op een dag?
- Ik ga op vakantie en ik neem mee. Of een andere variant, zoals bestellen bij een bakker/restaurant/café.
Het dobbelsteenspel
Via www.onlinebobbelsteen.nl vind je een virtuele dobbelsteen die je met één druk op de knop kunt gooien. Leuk als je je scherm deelt (in bijvoorbeeld het programma ZOOM).
Bedenk zes vragen. Bijvoorbeeld:
1. Wat vind je leuk om te doen?
2. Wat ga je vanavond doen?
3. Wat heb je deze week meegemaakt?
4. Welke kleuren zie je in je kamer?
5. Wat ga je vandaag eten?
6. Noem een woord met de letter …..
Gooi de dobbelsteen online (of gebruik een echte). Gebruik de vragen om met elkaar in gesprek te gaan. Als je een aantal algemene vragen stelt, kun je die iedere week gebruiken! Iedereen eet immers iedere dag en iedere week ziet er weer iets anders uit. Ideaal ook voor de wat lager taalvaardigen. Bij deze doelgroep is herhaling erg belangrijk. Zoek thuis een voorwerp dat begint met de letter ‘b’ en laat het zien. Wat is het? Wat kan je ermee?
Het getallenspel
Geef enkele getallen die iets te maken hebben met jouw leven (bijvoorbeeld geboortedatum, huisnummer, aantal kinderen, etc.)
De deelnemer moet raden wat die getallen voor jou betekenen. Heeft jouw deelnemer wat hoger taalniveau? Geef dan de opdracht dat de deelnemer moet raden door mooie vragen te stellen:
“Is 1985 je geboortedatum?”
“Heb je twee kinderen?”
Het is natuurlijk ook leuk om de rollen om te draaien! Dit is een leuk spel om met elkaar kennis te maken, maar het is ook goed te gebruiken als je elkaar al kent. Ook leuk om in een groepje te doen.
Zoekspellen
- Zoek thuis een voorwerp dat begint met de letter ‘b’ en laat het zien. Wat is het? Wat kan je ermee?
- Zoek thuis een voorwerp met de kleur ‘blauw’ en laat het zien. Wat is het? Wat kan je ermee?
Online hulpmiddel
Via Kahoot kun je online een quiz maken. Met een code krijgen de deelnemers tegelijkertijd toegang tot de quiz en kunnen ze tegen elkaar spelen. Je kunt ook afbeeldingen toevoegen. Leuk om de woordenschat mee te trainen!
Schrijven
Je kan met je deelnemer(s) ook een ouderwetse briefcorrespondentie op gang zetten. Dit kan bijvoorbeeld via Whatsapp of email. Eindig jouw bericht steeds met een gerichte vraag.
Lezen
Misschien was je met je deelnemer(s) nog bezig met een leesmethode zoals bijvoorbeeld Beter Lezen of Samen Lezen. Dit kan je via het internet doorzetten. Iedere deelnemer kan een stukje voorlezen. Praat over het stukje. Welke woorden herken je? Welke woorden ken je nog niet? Waar gaat dit stukje over? Kan je dat navertellen?
Telefonisch
Wanneer deelnemers niet digitaal vaardig zijn, dan kun je ook telefonisch contact hebben en/of aan taalvaardigheid werken Hoe doe je dat?
- Geef ‘huiswerk’ en bespreek dit iedere week. De opdrachten kun je afstemmen op het niveau van een deelnemer. Een voorbeeld van een opdracht is: ‘’Schrijf de namen van de dingen in huis op (kast, boek, plant). Hang die woorden op en oefen ze.’’ Vraag de deelnemer vervolgens hoe dit ging.
- Vraag je deelnemer om advies. Vraag bijvoorbeeld hoe je een bepaald gerecht moet maken. Praat eerst over de ingrediënten die nodig zijn. Als dat goed gaat, dan kan de deelnemer je proberen te vertellen hoe je het gerecht maakt.
We blijven deze lijst updaten. Heb je zelf goede tips? Laat het ons weten via taalconsulent@taaldoetmeer.nl.
Andere tips














































