Eigen kracht gaf mij de gouden sleutel

Hala Hassan, of eigenlijk dr. ir. Hala Hassan, heeft een Nederlandse nationaliteit, een Wagenings masterdiploma én een Utrechtse PhD op haar naam staan. Daarmee is zij niet de gemiddelde deelnemer van het eigen kracht programma. Toch heeft Taal Doet Meer veel voor haar kunnen betekenen bij het vinden van een passende baan in Nederland.

Foto: Aziz Kawak

In september 2018 kwam Hala met vier kinderen en een vijfde in haar buik naar Nederland. Tien jaar eerder was zij, met een Nederlandse nationaliteit en een PhD-titel op zak vertrokken naar haar thuisland Sudan, om dichter bij haar familie te zijn. Als remigrant in Nederland, word je opgevangen door de gemeente waar je uit bent vertrokken. In het geval van Hala was dat Utrecht. Twee weken na aankomst in Utrecht, beviel Hala. De bevalling was helaas niet het enige stressvolle in haar leven toen.

Naast de nieuwe baby, had Hala vier kinderen die verzorgd moesten worden, ze moesten de taal leren en naar school. Ook moest Hala een huis hebben, waar zij met haar gezin een echt thuis op kon bouwen. Daarnaast kwamen er dingen als belastingen om de hoek kijken, uitkeringen, papierwerk. Alsof dit nog niet genoeg druk was, moest ze zo spoedig mogelijk een baan vinden, omdat ze een bijstandsuitkering kreeg. Een baan vinden terwijl je hoog opgeleid bent, in Nederland, zelfs met een PhD-titel? Dat kan toch niet zo moeilijk zijn?

In de tien jaar tussen haar vertrek uit- en rentree in Nederland, heeft Hala zeker niet stil gezeten. Op verschillende universiteiten heeft zij les gegeven, niet alleen in Sudan, maar ook in Saudi-Arabië. Je zou verwachten dat ze hiermee een goede basis had om in Nederland een baan te vinden. Toch had zij niet zo veel geluk. Hala kreeg daarom van de gemeente het advies schoonmaakwerk te zoeken.

Dit was demotiverend voor Hala. Het was niet wat ze wilde horen. Gelukkig was er ook iemand binnen de gemeente die haar doorverwees naar Taal Doet Meer, voor hulp bij het vinden van een passende baan. Zo is Hala in juni 2019 opgenomen in het ‘Eigen Kracht’ programma. “Dit was de gouden sleutel voor mij” was het eerste wat Hala uitsprak toen het interview begon. Door haar coach kreeg Hala weer hoop.

Met haar Taal Doet Meer-coach werkte Hala aan het verbeteren van haar motivatiebrief, het opstellen van een goed CV en kijken wat belangrijk was om te vermelden, zoals dat ze een Nederlandse nationaliteit had. Wat nog belangrijker was, Hala kreeg hulp van het netwerk dat de coach met zich meebracht. Dit netwerk reikte tot aan Wageningen, waar Hala haar master gedaan had, maar vooral waar zij nu een werkervaringsplek voor een jaar gevonden heeft. Haar coach gaf haar hoop, een netwerk en zo vond zij een werkervaringsplek.

Ken jij of ben jij iemand die ook extra ondersteuning kan gebruiken bij de zoektocht naar een betaalde baan, opleiding, werkervaringsplek of vrijwilligerswerk? Bekijk dan ons project Eigen Kracht. Of lijkt het je interessant om als coach iemand hierin te begeleiden? Bekijk dan de vacature

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!