Het belang van ‘Gezonde Taal!’

Begin dit jaar is er een kwalitatief onderzoek uitgevoerd naar de methode ‘Gezonde Taal!’ door twee studenten van de master ‘Meertaligheid en taalverwerving’ aan de Universiteit Utrecht. Ze hebben onderzocht wat de grootste opbrengst is van deze methodiek.

Tijdens het onderzoek zijn er panelgesprekken gevoerd met 60 deelnemers van 14 verschillende taalgroepen en hun taalcoaches. Hieruit is gebleken dat de belangrijkste opbrengst van de methode is: het vergroten van de zelfredzaamheid van deelnemers. Deelnemers winnen stap voor stap aan zelfstandigheid, om bijvoorbeeld alleen naar de huisarts te durven of lid te worden van een sportschool om meer te bewegen. Zoals een deelnemer zei: “Ik wil niet afhankelijk zijn van mijn man.’’

Lees hier meer over het onderzoek of bekijk hier een visuele weergave van de opbrengsten van de methodiek

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!