Stadsnetwerk Taal & Huiswerk: een samenwerking met Utrechtse partners voor gelijke onderwijskansen

Samen met partners van de Utrechtse Onderwijsagenda (UOA) slaan we de handen ineen voor gelijke kansen in het onderwijs in tijden van het coronavirus. Dit doen we onder de noemer ‘Stadsnetwerk Taal & Huiswerk’. De tijdelijke sluiting van scholen in het basis- en voortgezet onderwijs heeft grote gevolgen voor leerlingen en ouders. De meest kwetsbare leerlingen dreigen hier extra de dupe van te worden. Bijvoorbeeld omdat ze moeite hebben met taal of omdat hun ouders hen niet kunnen helpen met huiswerk. Ook nu de scholen (deels) weer open gaan, blijft extra ondersteuning nodig.

Wat is het Stadsnetwerk Taal & Huiswerk?
Verschillende Utrechtse organisaties bieden al online ondersteuning aan leerlingen. Een voorbeeld is het vrijwilligersinitiatief ‘Thuisschoolmaatje’ van de middelbare school ‘Academie Tien’, dat landelijk is overgenomen door de VO Raad. Leerlingen worden gekoppeld aan een maatje en hebben een paar keer per week een half uur contact door te videobellen. De maatjes praten met de leerlingen en helpen hen bijvoorbeeld met het maken van een planning. Binnen het Stadsnetwerk Taal & Huiswerk wordt het buitenschoolse aanbod in Utrecht gebundeld, bijvoorbeeld van Taal Doet Meer, JINC, Move, IMC Weekendschool en Stichting Leergeld. Ook de Bibliotheek Utrecht en de Vrijwilligerscentrale doen mee.

Aanmelden leerlingen
Met de samenwerkingspartners zijn we de mogelijkheden aan het verkennen voor een platform voor samenwerkende initiatieven, waar ouders, leerlingen, leerkrachten en vrijwilligers terecht kunnen. Het doel van dit platform is het samen versterken van onderwijskansen door plezier in taal en huiswerk. Tot die tijd zullen wij de aanmeldingen voor het Stadsnetwerk Taal & Huiswerk coördineren en eventueel doorverwijzen. Als school of ouder kun je via ons een leerling aanmelden voor ondersteuning op het gebied van taal of huiswerk. Dat kan hier. Leerlingen kunnen ook zichzelf aanmelden. Wanneer je als ouder, leerkracht of leerling digitale middelen nodig hebt voor het online werken, dan kun je terecht bij Stichting Leergeld.

Vrijwilligers gezocht
Om alle leerlingen de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben, zijn we natuurlijk ook hard op zoek naar vrijwilligers. We zoeken coördinatoren en taal- en huiswerkmaatjes. Speciaal voor jonge kinderen van 6 of 7 jaar zoeken we binnen de VoorleesExpress ook vrijwilligers die in tijden van het coronavirus op afstand taalspelletjes willen doen, en eventueel helpen bij schoolwerk. Aanmelden kan hier.

Duurzame samenwerking
Samen met vrijwilligersorganisaties, de gemeente Utrecht, scholen voor primair onderwijs (PO) en voortgezet onderwijs (VO), hogescholen en de Universiteit Utrecht investeren we in de kwaliteit van ondersteuning en oriënteren we ons ook op de gewenste ondersteuning op de langere termijn. We zijn er trots op dat we in Utrecht op deze manier samenwerken voor gelijke onderwijskansen. Utrecht laat hiermee zien dat de titel vrijwilligersgemeente van 2020 meer dan verdiend is!

Wil je meer weten of in gesprek? Stuur dan een mail naar info@taaldoetmeer.nl

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!