Coronabeleid Taal Doet Meer in seizoen 2020/2021

Met de intrede van het coronavirus zijn we bij Taal Doet Meer samen met vrijwilligers en deelnemers op een nieuwe manier gaan werken. Alhoewel we de komende tijd rekening blijven houden met het virus, gaan we langzaamaan meer fysieke activiteiten plannen. Persoonlijk contact vinden we namelijk belangrijk. In het nieuwe seizoen zullen we daarom online en offline werken combineren. Hierbij volgen we altijd de richtlijnen van de overheid en is maatwerk het uitgangspunt. Lees hieronder meer over ons coronabeleid.

Thuisbezoeken

Fysiek afspreken is weer mogelijk wanneer de richtlijnen van de overheid worden gevolgd. Houd bijvoorbeeld 1,5 meter afstand tot elkaar, volg de adviezen op het gebied van hygiëne en vraag elkaar of iemand last heeft van verkoudheids- of luchtwegklachten. Per 1 juli 2020 hoeven kinderen tot en met 12 jaar onderling en tot volwassen geen 1,5 meter afstand te houden. Houd als volwassen vrijwilliger of deelnemer wel 1,5 meter afstand tot personen van 13 jaar of ouder. Buiten afspreken of in de bibliotheek is ook een optie. Is het niet mogelijk om fysiek af te spreken? Of voelt iemand zich niet prettig bij fysiek afspreken? Dan is online contact houden ook mogelijk, spreek dit onderling met elkaar af. Op onze website delen we onder de rubriek #doemeermettaal tips over onder andere online taalcoaching. Voor vrijwilligers die leerlingen ondersteunen in het kader van Stadsnetwerk Taal & Huiswerk ligt de focus op online ondersteuning.

(Taal)groepen

Vanaf 1 september 2020 starten groepen in de wijk, in de bibliotheek en op basisscholen zo veel mogelijk weer op locatie (deels al in juni 2020 gestart). Dit geldt ook voor de Taalcafés. Om 1,5 meter afstand te houden, is het soms nodig om de groepsgrootte aan te passen. Dit bekijken we per locatie. Alle individuele online koppelingen tussen nieuwe vrijwilligers en nieuwe deelnemers die de afgelopen maanden zijn gemaakt, zetten we langzaam maar zeker om naar fysieke ontmoetingen. Deelnemers en vrijwilligers stromen waar mogelijk in bij een fysiek groepje.

Trainingen, workshops, intakes & bijeenkomsten

We merken dat online contact soms handig is tijdens trainingen, workshops en intakes. In andere gevallen is het juist plezierig om elkaar fysiek te zien. Vanaf 1 september 2020 nodigen we nieuwe vrijwilligers uit op kantoor voor intakes. Is het lastig om een fysieke afspraak in te plannen? Dan kan een intake – indien mogelijk – ook online. De intakes voor deelnemers worden gepland door de vrijwillige coördinatoren. In bibliotheek of buurtcentrum, of eventueel online.

De starttrainingen voor vrijwilligers zullen deels online worden gegeven. Wij beoordelen dit per training en stemmen dit tijdig af met vrijwilligers. Informerende workshops zullen we online aanbieden via webinars. We hebben hier de afgelopen tijd positieve reacties over gekregen. Workshops met actieve werkvormen doen we in fysieke bijeenkomsten in De Alchemist (of elders in de stad). Onze bijeenkomsten zoals onder andere de Taal Doet Meer Colleges zullen voorlopig een combinatie zijn van een fysieke bijeenkomst (afhankelijk van de locatie) en de mogelijkheid om de bijeenkomst online te volgen.

Bereikbaarheid

We werken zo veel mogelijk thuis. We zijn per mail en mobiel bereikbaar. Onze telefoonnummers en mailadressen vind je hier. Voor algemene vragen kun je op werkdagen (behalve op woensdag) tussen 9.00-14.00 uur contact opnemen met het secretariaat via 030 – 294 75 94. Vragen kun je ook stellen via info@taaldoetmeer.nl. De mail wordt dagelijks gelezen en zo snel mogelijk beantwoord.

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!