Taalvrijwilliger voor Taalplezier op de basisschool

“Op sommige bassischolen in Utrecht is de leerlingenpopulatie grotendeels meertalig, waarvan een aantal kinderen een achterstand in het Nederlands heeft. Een schooldag van 5.5 uur is te kort voor deze kinderen om een eerlijke kans te krijgen in het voortgezet onderwijs. Hier kunnen we iets aan doen!”

Wat doe je als Taalvrijwilliger op de basisschool?

Samen met enkele actieve ouders begeleid jij als taalvrijwilliger een klein groepje leerlingen na schooltijd. Op hun eigen school geef jij hen de kans om aan de slag te gaan met taal, om zo zowel hun taalplezier als hun taalniveau te verhogen. Ouders zorgen voor thee en bewaren de rust, jij als taalvrijwilliger zet je coachende vaardigheden in biedt taalspelletjes en begrijpend lezen aan. Na het volgen van een introductiecursus, heb jij alle voeding om te kunnen starten! Je hebt contact met de leerkrachten op school zodat de begeleiding aansluit bij de ontwikkeling in de klas. Je wordt vakkundig begeleid door een mentorcoördinator waar je regelmatig mee afstemt over de voortgang en waarbij je altijd terecht kunt voor advies en met vragen. Ook onze taalconsulenten zijn er voor je, met taalinhoudelijke input en didactische tips.

Wat heb jij in huis?

  • Je hebt affiniteit met kinderen, taal en culturen
  • Je wilt je praktisch inzetten voor gelijke kansen
  • Je hebt ervaring in het begeleiden en enthousiasmeren van (groepen) kinderen
  • Je bent leergierig, zelfstandig en betrouwbaar
  • Je bent zo’n twee uur per week beschikbaar in de middaguren, voor een periode van minimaal 6 maanden
  • Je wil jezelf graag blijven ontwikkelen

Wat krijg je ervoor terug?

Door jouw inzet draag je er aan bij dat taal geen barrière meer vormt voor de toekomst van een kind. Want taalvaardigheid is onmisbaar voor een goede voorbereiding op de middelbare school en om later mee te kunnen doen in de Utrechtse samenleving. Zinvol werk dus met een grote maatschappelijke impact! Tegelijkertijd leer jij andere culturen kennen, krijg je een hoop enthousiaste Taal Doet Meer collega’s erbij, staat jouw vrijwilligerswerk goed op je CV en kun je je blijven ontwikkelen. Je ontvangt deskundige begeleiding en er zijn jaarlijks diverse trainingen en gezellige vrijwilligersactiviteiten om aan deel te nemen.

Iets voor jou?

Heb je belangstelling voor de functie van Taalvrijwilliger voor Taalplezier? Vul dan het aanmeldformulier in. Voor vragen kun je mailen naar: jeugd@taaldoetmeer.nl 

Praktische info

Aantal uur:
2 uur p/week – na schooltijd
Duur:
Schooljaar
Doelgroep:
Basisschoolkinderen uit de middenbouw
Samenstelling: Groep
Wijk:
Overvecht of Kanaleneiland
Ontwikkel je in:
Lesgeven, meertaligheid, groepsdynamiek
Ervaring:
Onderwijservaring of andere aantoonbare ervaring met groepen kinderen

Meer informatie?

Bel/mail Aide

Aide Fetahaj
06 – 182 104 30

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!