Taalvrijwilliger voor Taalplezier op de basisschool

“Op sommige bassischolen in Utrecht is de leerlingenpopulatie grotendeels meertalig, waarvan een aantal kinderen een achterstand in het Nederlands heeft. Een schooldag van 5.5 uur is te kort voor deze kinderen om een eerlijke kans te krijgen in het voortgezet onderwijs. Hier kunnen we iets aan doen!”

Wat doe je als Taalvrijwilliger op de basisschool?

Samen met een medevrijwilliger ga jij als taalvrijwilliger begeleiding geven aan een klein groepje van 5 tot 7 leerlingen na schooltijd. Op hun eigen school geef jij hen de kans om aan de slag te gaan met taal, om zo zowel hun taalplezier als hun taalniveau te verhogen. Een contactpersoon van school ondersteunt je bij alle praktische zaken en helpt om de rust in de groep te bewaren. Als taalvrijwilliger zet jij je coachende vaardigheden in en biedt je taalspelletjes en pre-teaching voor begrijpend lezen aan. Na het volgen van een uitgebreide inwerkafspraak, heb jij alle voeding om te kunnen starten! Je hebt contact met de interne begeleider of de leerkrachten op school zodat de begeleiding aansluit bij de ontwikkeling in de klas. Daarnaast word je begeleid door de projectleider van Taalplezier waar je regelmatig mee afstemt over de voortgang en waarbij je altijd terecht kunt voor advies en met vragen. Ook onze taalconsulenten zijn er voor je, met taalinhoudelijke input en didactische tips.

Wat heb jij in huis?

  • Je hebt affiniteit met kinderen, taal en culturen
  • Je wilt je praktisch inzetten voor gelijke kansen
  • Je hebt ervaring in het begeleiden en enthousiasmeren van (groepen) kinderen
  • Je bent leergierig, zelfstandig en betrouwbaar
  • Je bent zo’n twee uur per week beschikbaar in de middaguren, voor een periode van minimaal 6 maanden
  • Je wil jezelf graag blijven ontwikkelen.

Wat krijg je ervoor terug?

Door jouw inzet draag je er aan bij dat taal geen barrière meer vormt voor de toekomst van een kind. Want taalvaardigheid is onmisbaar voor een goede voorbereiding op de middelbare school en om later mee te kunnen doen in de Utrechtse samenleving. Zinvol werk dus met een grote maatschappelijke impact! Tegelijkertijd leer jij andere culturen kennen, krijg je een hoop enthousiaste Taal Doet Meer collega’s erbij, staat jouw vrijwilligerswerk goed op je CV en kun je je blijven ontwikkelen. Je ontvangt deskundige begeleiding en er zijn jaarlijks diverse trainingen en gezellige vrijwilligersactiviteiten om aan deel te nemen.

Leerling Fatma (8 jaar): “Laatst hebben we een hele lastige tekst over EHBO gelezen. Vrijwilliger Anneke heeft toen de EHBO doos gehaald en we hebben er samen in gekeken. Dat heeft me geholpen en ik kon me de moeilijke woorden beter herinneren. Daarnaast doen we ook veel spelletjes. ‘Woorden meppen’ vind ik het leukste.”

Iets voor jou?

Heb je belangstelling voor de functie van Taalvrijwilliger voor Taalplezier? Vul dan het aanmeldformulier in en vink bij Programma ‘Taalmentoraat PO’ aan. Voor vragen kun je mailen naar: jeugd@taaldoetmeer.nl 

Praktische info

Aantal uur:
2 uur p/week – na schooltijd
Duur:
Schooljaar
Doelgroep:
Basisschoolkinderen uit de middenbouw
Samenstelling: Groep
Wijk:
Overvecht of Kanaleneiland
Ontwikkel je in:
Lesgeven, meertaligheid, groepsdynamiek
Ervaring:
Onderwijservaring of andere aantoonbare ervaring met groepen kinderen

Meer informatie?

Bel/mail Anne

Anne Matting
06 – 182 104 19

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!