Tijd om meertaligheid te vieren! Taalwetenschapper Sharon Unsworth over meertalig opvoeden

Veel Nederlandse kinderen spreken meer dan één taal. Op donderdag 8 oktober 2020 vertelde taalwetenschapper dr. Sharon Unsworth van de Radboud Universiteit in Nijmegen over het opvoeden van kinderen in twee of meer talen, tijdens het Taal Doet Meer College in de Centrale Bibliotheek Utrecht op de Neude. Ook ging ze in gesprek met meertalige Utrechtse jongeren en opvoeders. De avond was via een livestream te volgen voor vrijwilligers, deelnemers, donateurs en relaties van Stichting Taal Doet Meer.

“Ik wil dat alle vormen van meertaligheid gewaardeerd en gevierd worden, zodat alle kinderen zoveel mogelijk uit het leven kunnen halen.” – Dr. Sharon Unsworth

Dr. Sharon Unsworth (foto: Ayman Sandok)

Meertaligheid vieren

Dr. Sharon Unsworth doet onderzoek naar hoe je kinderen het beste meertalig kunt opvoeden. Samen met haar partner voedt Unsworth zelf twee meertalige kinderen op. Haar onderzoek richt zich onder andere op hoe twee talen elkaar beïnvloeden bij een tweetalig kind en op de kwaliteit van het taalaanbod. Naast onderzoek doen, maakt Unsworth de podcastserie ‘Kletsheads’. Een podcast over meertalige kinderen voor ouders, leerkrachten en logopedisten. Unsworth ziet dat er in de praktijk op verschillende manier wordt omgegaan met tweetaligheid: ‘’Gaat het om een wereldtaal zoals het Engels of het Spaans, dan wordt meertaligheid gezien als een kans. Maar gaat het om talen met een minder ‘hoge’ status, zoals het Turks, Pools of Arabisch, dan wordt meertaligheid vaak gezien als probleem. Ik wil dat alle vormen van meertaligheid gewaardeerd en gevierd worden, zodat alle kinderen zo veel mogelijk uit het leven kunnen halen.’’

‘’Ik snap waarom mijn ouders vroeger vooral aandacht hadden voor de Nederlandse taal, maar ik vind het nu wel jammer dat ik niet vloeiend Arabisch spreek.’’ – Nody

Nody (foto: Ayman Sandok)

Utrechters over meertaligheid

Unsworth sprak voor het Taal Doet Meer College van 8 oktober met de Utrechters Nody en Mercedes. Nody (27) spreekt vloeiend Nederlands en een beetje Arabisch. Zijn ouders vluchtten 26 jaar geleden samen met hem naar Nederland. Eenmaal hier kregen zijn ouders het advies om vooral Nederlands te spreken thuis. ‘’Mijn ouders waren in het begin zelf ook nog de Nederlandse taal aan het leren. Daardoor had ik als kind soms moeite met voorzetsels en lidwoorden in het Nederlands. Je neemt als kind de fouten van je ouders over. Ik snap waarom mijn ouders vroeger vooral aandacht hadden voor de Nederlandse taal, maar ik vind het nu wel jammer dat ik niet vloeiend Arabisch spreek.’’, aldus Nody.
Mercedes spreekt naast Nederlands onder andere Spaans en heeft haar drie kinderen meertalig opgevoed: ‘’Mijn kinderen zijn blij dat ze naast Nederlands ook Spaans spreken. Op de middelbare school krijgen ze Frans en dat lijkt een beetje op het Spaans. Dat is een groot voordeel. Voor mijn jongste was het lastiger om Spaans te leren dan voor mijn twee oudste kinderen. Maar hij vond het wel belangrijk om de taal te leren, omdat hij dan beter kan communiceren met familie in Spanje.’’


Mercedes (foto: Ayman Sandok)

Over het Taal Doet Meer College

Twee keer per jaar organiseert Taal Doet Meer voor vrijwilligers, deelnemers, netwerkpartners en overige geïnteresseerden een college. Hierin delen inspirerende sprekers uit de wetenschap, journalistiek en de sociale sector hun kijk op onze wereld. Eerder waren o.a. Babah Tarawally, Joris Luyendijk, Kader Abdolah, Jan Terlouw, Abdelkader Benali en Halleh Ghorashi als centrale gastspreker aanwezig.

Het College over meertaligheid is terug te kijken op ons YouTube kanaal.

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!