Impressie College ‘In gesprek over meertaligheid’

Veel Nederlandse kinderen spreken meer dan één taal, zij zijn meertalig. Op donderdag 8 oktober vertelde taalwetenschapper dr. Sharon Unsworth van de Radboud Universiteit in Nijmegen over het opvoeden van kinderen in twee of meer talen, tijdens het Taal Doet Meer College in de Centrale Bibliotheek Utrecht op de Neude. Daarna ging ze met meertalige jongeren en opvoeders in gesprek over hun ervaring met meertaligheid.

De Spaanse taal en de cultuur is mijn beste cadeautje voor mijn kinderen. – Mercedes

Meertaligheid vieren

De dagvoorzitter Elisabeth van den Hoogen trapte de avond af. Ze deelde een verhaal over een van haar hartsvriendinnen die geëmigreerd is naar Denemarken. Elisabeth vertelde over de gesprekken die zij en haar vriendin hebben gehad over het meertalig opvoeden van kinderen. “Is het goed om kinderen meertalig op te voeden?”, was een belangrijke, terugkerende vraag uit hun gesprekken.

Dr. Sharon Unsworth doet onderzoek naar hoe je kinderen het beste meertalig kunt opvoeden. Samen met haar partner voedt Unsworth zelf twee meertalige kinderen op. Haar onderzoek richt zich onder andere op hoe twee talen elkaar beïnvloeden bij een tweetalig kind en op de kwaliteit van het taalaanbod. Naast onderzoek doen, maakt Unsworth de podcastserie “Kletsheads”. Een podcast over meertalige kinderen voor ouders, leerkrachten en logopedisten.

Inspirerende verhalen

Meertaligheid heeft veel voordelen, de vraag is hoe we deze optimaal kunnen benutten. Dr. Sharon Unsworth vertelde dat onze samenleving meertalig is. Meertaligheid heeft verschillende vormen en elke situatie is verschillend. “Als ouder moet je vooral iets doen waar jij je goed bij voelt. Bedenk wat je wil voor je kinderen, bedenk welke taal je wil dat ze gaan spreken”, zei Unsworth.

Voor het college zijn Nody en Mercedes geïnterviewd, beide meertalig. Nody, zoon van Arabische ouders, zei dat hij “een beetje meertalig was”, waarop Unsworth antwoordde: “Je bent niet een beetje meertalig, je bent meertalig”. Mercedes spreekt naast Nederlands onder andere Spaans en heeft haar drie kinderen meertalig opgevoed: “De Spaanse taal en de cultuur is mijn beste cadeautje voor mijn kinderen.”

Tijdens het college ging Unsworth in gesprek met drie panelleden, Reem, Roya en Siham. Verschillende stellingen werden voorgelegd en zij deelden hun mening en ervaring over meertaligheid. Siham is moeder van vier kinderen. Ze vertelde dat zij thuis drie talen spreken, Nederlands, Arabisch en Berbers, en dat het per kind verschilt welke taal hij/zij beter beheerst. Panellid Reem vertelde dat oefenen van talen erg belangrijk is, dit doet zij dagelijks met haar familie. Roya is trots op haar meertaligheid. Ze vertelde dat ze soms talen mixt,  waardoor de zin half Nederlands en half Arabisch is. Unsworth lichtte toe dat dit “mixen” van talen normaal en niet schadelijk is. “Je gebruikt de woorden die je in huis hebt, en daar leer je weer van”.

“Goede beheersing van twee of meer talen, is succes bij meertaligheid”, volgens Unsworth. “Een taal begrijpen is ook een taal beheersen.”

Vragen van het publiek

Meer dan 200 toeschouwers volgden het college. Het college werd dit jaar vanaf verschillende plekken gevolgd, waar de een in de Centrale Bibliotheek zat te luisteren, volgde de ander de livestream vanaf de bank thuis. Het publiek gaf aan geïnspireerd te zijn door te verhalen, en zich te herkennen in de geschetste ervaringen. Tijdens het college werden er in de chat en in de Centrale Bibliotheek uiteenlopende vragen gesteld over meertaligheid. Een greep uit de vragen: “Als beide ouders een andere taal dan Nederlands spreken, hoe leert het kind dan Nederlands?”, “Meertalig lijkt hier gelijk te staan aan tweetalig, maar kun je je kind ook drietalig opvoeden? Zo ja, wordt dit aangeraden, en hoe doe je dit dan?”. Een moeder vroeg zich af: “Ik ben 31 weken zwanger van een kind dat meertalig opgevoed gaat worden. Moeten we vanaf dag 1 na de geboorte starten met meertaligheid, of kan dit ook later?”, waarop Sharon antwoordde: “Vanaf dag 1!”.

Benieuwd geworden naar het onderzoek over meertaligheid van Unsworth? En naar de vragen en antwoorden? Bekijk hier het college.
Voor meer antwoorden en relevante informatie verwijzen we je naar www.meertalig.nl en www.kletsheadspodcast.nl

Dit Taal Doet Meer College is georganiseerd in samenwerking met de Bibliotheek Utrecht.

Foto’s

Klik op de beelden hieronder voor een sfeerimpressie van het college in de Centrale Bibliotheek. Met het pijltje naar rechts bekijk je alle foto’s. De fotografie is verzorgd door Joris Louwes, MediaMakers VC Utrecht.