‘Versterk je netwerk’

Mooi nieuws! Samen met onze samenwerkingspartner Berenschot zijn we gestart met het traject: ‘Versterk je netwerk’. Museum Catharijne ConventPDZ Uitzendbureau en ProRail  grijpen de mogelijkheid aan om op laagdrempelige wijze kennis te maken met anderstalige werkzoekenden om verder invulling te geven aan inclusief werkgeverschap.

Anderstaligen, de ruwe diamanten van Nederland

Anderstaligen (o.a. migranten en statushouders) voelen zich in Nederland vaak onzeker en nutteloos. Terwijl ze met hun cultuur, kennis en ervaring een enorme meerwaarde zijn voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Zij vormen samen een onbenut potentieel aan werknemers. Elk met een eigen achtergrond, elk met een eigen verhaal en ook een talent maar gezamenlijk met de wens om ‘gewoon’ op hun eigen niveau te werken in Nederland.

Uit onderzoek blijkt dat bedrijven en organisaties beter presteren als zij mensen in dienst hebben met verschillende culturele en etnische achtergronden. Etnisch inclusief en cultureel divers betrokken bedrijven zijn over het algemeen vernieuwender en creatiever waardoor ze gemakkelijker omgaan met uitdagingen. Dit komt omdat ze medewerkers hebben met een andere kijk op werk. Ze zijn in feite een afspiegeling van de samenleving. Juist door die herkenning liggen er kansen in de teams en naar de klant. Kortom, kansen voor een bedrijf in deze tijden van maatschappelijke bewustwording.

Praktische kennismaking

Berenschot, WIJ 3.0 en Taal Doet Meer hebben de handen ineengeslagen om werkgevers op een laagdrempelige wijze in contact te brengen met anderstalige werkzoekenden uit hun branche met het traject ‘Versterk je netwerk’.  Speciaal ontwikkeld voor werkgevers die deze doelgroep graag een toekomst bieden en het tegelijkertijd spannend vinden om te starten met een dienstverband. Zowel de kandidaten als de werkgevers worden begeleid om er gedurende het traject zoveel als mogelijk uit te halen.

”Amal laat ons met andere ogen naar ons museum, onze collectie, maar vooral ook onszelf kijken. Dat is zo verrijkend! En het is heel prettig dat Bere

nschot als partner participeert. Zij hebben veel ervaring, waardoor ze vanuit de praktijk met je mee kunnen denken. Hierdoor wordt vragen stellen en ervaringen delen heel laagdrempelig.”

Ricky Fox, Educator Museum Catharijneconvent

‘Versterk je netwerk’

Bedrijven en anderstalige werkzoekenden worden aan elkaar gekoppeld om laagdrempelig kennis te maken in een actief en praktisch kennismakingsprogramma. Deze koppeling wordt professioneel begeleid en ondersteund vanuit ons team. Gezamenlijk stellen we een programma op voor 6 weken waarin een kandidaat die klaar is voor de stap naar de arbeidsmarkt wordt gekoppeld aan een buddy binnen het bedrijf die ze wegwijs maakt en helpt met het vergroten van hun netwerk. Het programma kan bijvoorbeeld bestaan uit rondleidingen, netwerk gesprekken, workshops, uitvoeren van opdrachten, het afnemen van interviews, meelopen met collega’s of kennismaking met het bedrijfsnetwerk.

Het doel is kennismaken met de Nederlandse werkcultuur, het uitbreiden van het netwerk, oefenen met de taal, en mocht er een mooie match zijn, als kers op de taart een werk(ervarings)plek.

“Ik vond het heel leuk om mee te doen. Ik heb veel geleerd. Het was leuk om ProRail te leren kennen. Ik heb duidelijk advies gekregen en ken de mensen bij ProRail nu. Mooi om op deze manier te delen.”

Hanna Arda, deelnemer ‘Versterk je netwerk’

MVO/SROI

Voor bedrijven biedt ‘Versterk je netwerk’ een mooie kans om kennis te maken met divers talent en een maatschappelijke bijdrage te leveren. En wellicht zelfs een waardevolle aanvulling voor het personeelsbestand te vinden. Bovendien kun je het traject inzetten als invulling van je social return (SROI).

”Wat hebben wij mooie mensen leren kennen! Helaas is hun taalniveau het enige wat hen in de weg staat om de baan van hun dromen te bemachtigen. Door deze mensen echter vertrouwen te geven en hen te leren kennen, merkten wij dat zij opbloeiden. We verbaasden ons dat taal helemaal geen barrière hoeft te zijn. daarbij is het van belang om een veilige sfeer te creëren, waardoor zij zich op hun gemak voelen. Hierdoor durfden zij zich meer bloot te stellen en kwamen zij met inventieve en out of the box ideeën. Wat gaaf om te zien!”

Hatim Chahim, Agile Projectmanager ProRail

Interesse en aanmelden?

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie? Wij denken graag met u mee.
Neem contact op met danielle.van.elk@wij30.nl.

Foto: VCUtrecht – Mediamakers Joris Louwes

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!