‘Het geeft mij plezier dat Sevdie er is!’

Het is voorjaar 2019 als de eerste kennismaking tussen Fokus Wonen en Taal Doet Meer plaatsvindt. Taal Doet Meer, een taalvrijwilligersorganisatie met de slogan ‘voor en door Utrechters’. Fokus Wonen, een zorgorganisatie voor mensen met een fysieke beperking, met een kantoor midden in het centrum van Utrecht. Dat moet een mooie samenwerking opleveren. Anderhalf jaar later spreek ik Annemarie Jansen, medewerker van Fokus Wonen en sinds kort collega van Sevdie Dzhelilova.

Het begon allemaal in het voorjaar van 2019. Bij de receptie van Fokus Wonen werd gezocht naar extra medewerkers. Annemarie klopte aan bij Taal Doet Meer en na een aantal gesprekken tussen Taal Doet Meer en Fokus Wonen was het duidelijk: we gaan een werkervaringsplek realiseren voor een deelnemer van het project Taal & Werk: Eigen Kracht. “Collega’s waren meteen enthousiast”, aldus Annemarie.

Win-win situatie

Ondanks de coronamaatregelen, maar geheel coronaproof, maakte Sevdie Dzhelilova in de zomer van 2020 kennis met Fokus Wonen. Vanaf september doet zij elke vrijdag ochtend werkervaring op bij de receptie van de zorgorganisatie. Ze ondersteunt bij werkzaamheden bij de receptie: mappen maken voor nieuwe cursisten, koffieapparaten schoonmaken, de deur openen, et cetera. Het blijkt een win-win situatie: Sevdie doet werkervaring op, maar het levert ook de medewerkers van Fokus Wonen iets op.

Annemarie vertelt erover: “Het geeft mij plezier dat Sevdie er is! Op vrijdag is het heel rustig op kantoor. Nu weet ik dat Sevdie komt. Het geeft mij ook een motivatie om er een leuke werkochtend van te maken. Ik heb er zin in.” Ze vervolgt haar verhaal: “We gingen op vrijdag alle afdelingen af. Alle thee en koffie hoekjes doorlopen, koffie automaten schoonmaken. Toen liet ik haar het opleiding lokaal zien. Ze was heel trots. Dan zie je iemand opbloeien, dat doet mij ook heel goed! Dan glundert ze helemaal, en ik ook!”.

Ook collega’s die niet direct met Sevdie samenwerken zijn enthousiast over hun nieuwe collega. Mensen komen een praatje maken en zijn nieuwsgierig. “Het geeft een andere sfeer op kantoor. Het lijkt iets kleins, maar het doet heel veel.” Vanuit de directie werd al gesproken over mogelijkheden om meer mensen kennis te laten maken met Fokus Wonen voor hand en spandiensten. “Het heeft iets losgemaakt.”

Een spannende stap

Het is best spannend, een werkervaringsplek beschikbaar stellen voor iemand voor wie het Nederlands niet de moedertaal is. Ook bij Fokus Wonen is beheersing van de Nederlandse taal erg belangrijk. “Mensen die met mensen met een (zware) lichamelijke handicap of een somatische aandoening werken, moeten echt goed Nederlands kunnen spreken. Nederlands is heel belangrijk. Dat was ook spannend voor iemand die bij de receptie werkt.” Het beschikbaar stellen van deze werkervaringsplek laat het sociale karakter van Fokus Wonen zien: “Fokus is een organisatie die midden in de maatschappij staat. Opgericht zodat mensen met een zware handicap mee kunnen doen in de maatschappij. Het is een zorg organisatie, dus er werken veel mensen-mensen. Je ziet dat mensen deze werkervaringsplek leuk vinden, even iets anders.”

Een aanrader voor anderen

Op mijn vraag of Annemarie andere organisaties zou aanraden om samen te werken met Taal Doet Meer antwoordt zij volmondig ja. “Het is nieuw, spannend. Je moet er wel ruimte voor nemen. Je moet er met aandacht zijn voor iemand. Je moet zorgen dat je begeleiding kan bieden. Af en toe een luisterend oor, geduld. Ik vind dat heel leuk!”

Dit verhaal is geschreven door Dirkje van den Berg, zij is projectleider bij Taal Doet Meer. 

Lees meer verhalen

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!