70 Utrechtse kinderen en gezinnen wachten op taalvrijwilliger

Taal Doet Meer is dringend op zoek naar taalvrijwilligers in Utrecht. In 2021 is er vraag naar taalcoaches, voorlezers, coördinatoren en mentoren. Juist nu hebben gezinnen behoefte aan dat extra steuntje in de rug. Taal Doet Meer zorgt er samen met haar vrijwilligers voor dat (nieuwe) Utrechters kunnen meedoen in de samenleving. Hieronder zijn ook veel kinderen en jongeren met een taalachterstand in het Nederlands. Taalvrijwilligers ondersteunen hen om (in het Nederlands) taalvaardiger te worden en beter mee te komen op school.

‘’Samen met onze vrijwilligers zorgen we ervoor dat meer kinderen in Utrecht eerlijke kansen krijgen in het onderwijs. Sommige gezinnen hebben niet de mogelijkheden en/of middelen om kinderen een taalrijke omgeving aan te bieden thuis. Iedereen die zich wil aanmelden voor vrijwilligerswerk in het nieuwe jaar is welkom!’’, aldus Anne Matting (Projectleider Jeugd)

Goed voornemen

Het goede voornemen van Taal Doet Meer is om zoveel mogelijk Utrechtse kinderen en gezinnen in het nieuwe jaar aan een taalvrijwilliger te koppelen. Als vrijwilliger geef je kinderen de persoonlijke aandacht die ze nodig hebben en draag je bij aan hun taalontwikkeling en het vergroten van hun taalplezier. Utrechters kunnen vanaf januari 2021 aan de slag als voorlezer, taalcoach, mentor of coördinator. Als vrijwilliger kun je zowel online als offline actief worden. Start je liever in het voorjaar? Dan kun je je ook alvast aanmelden.

Elke kans om te oefenen telt, ook online

Een van de taalvrijwilligers, Larissa, vertelt over hoe zij de Utrechtse Mirela (13) begeleidt bij de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Mirela komt uit Roemenië en woont nu ongeveer drie jaar in Nederland. “Als Mirela hulp nodig heeft met haar huiswerk, dan help ik haar daarbij. Wat we ook vaak doen is samen lezen, bijvoorbeeld uit de Kidsweek of uit een boek.”

Naast huiswerk maken en lezen, ondernemen ze ook leuke activiteiten samen. “Mirela heeft de droom om dierenarts te worden. Ik probeer daarbij aan te sluiten. Zo hebben we een keertje een rondleiding gehad in een dierenasiel en zijn we naar Naturalis geweest! Dit zijn activiteiten die ze anders misschien minder snel zou doen.”

Tijdens de strenge coronamaatregelen begin dit jaar hebben Larissa en Mirela online contact gehouden. Zo blijft Mirela bezig met taal. “Doordat we oefenen wordt Mirela steeds beter in schrijven en spelling. Elke kans om te oefenen telt voor haar.” Het vrijwilligerswerk levert Larissa zelf ook iets op. “Wat het mij oplevert? Plezier! Ik vind het fijn om iets te kunnen betekenen voor anderen. Ook leer ik nieuwe vaardigheden en ontmoet ik nieuwe mensen.”

Aanmelden

Utrechters die interesse hebben om aan de slag te gaan als taalvrijwilliger kunnen mailen naar jeugd@taaldoetmeer.nl of een kijkje nemen bij onze vacatures.