Samen met collega’s naar het taalcafé

Sanne Heil (28) is contentspecialist bij Presenter. Ze helpt verschillende organisaties met hun online marketing en communicatie. Sanne wilde zich graag inzetten als vrijwilliger voor Taal Doet Meer, maar vond het lastig te combineren met haar fulltime baan. Daarom stelde ze haar werkgever voor om vrijwilligerswerk te doen onder werktijd.

Mijn collega’s waren allemaal enthousiast over hun deelname aan het taalcafé. Het leverde hen nieuwe contacten op en zij kregen meer waardering voor de situatie van nieuwe Utrechters. En het gaf hen een erg goed gevoel om mensen te helpen met hun Nederlands!

Aan de slag met taal

Sanne helpt graag andere mensen en in haar baan bij Presenter is ze dagelijks veel bezig met taal. Het leek haar daarom mooi en passend om zich in te zetten voor Taal Doet Meer. Ze vertelt: “Naast mijn 40-urige werkweek vond ik het lastig om tijd vrij te maken voor vrijwilligerswerk. Toen kwam ik op het idee om vrijwilligerswerk onder werktijd te doen: werknemersvrijwilligerswerk dus. Presenter is een maatschappelijk betrokken organisatie, we werken veel voor non-profitorganisaties en de overheid. Een vrijwillige samenwerking met Taal Doet Meer sluit dus heel mooi aan bij onze cultuur.”

Vrijwilligerswerk tijdens werktijd: hoe regel je dat?

Sanne liet het er niet bij zitten en besloot haar idee direct aan de directeur van Presenter voor te leggen. “Hij was direct enthousiast. Samen hebben we een afspraak ingepland met projectleiders Dirkje en Melissa van Taal Doet Meer om de mogelijkheden te bespreken.” Uit die afspraak bleek dat een taalcafé de beste vorm was voor deze samenwerking. Elke week sloten twee collega’s van Presenter aan bij het taalcafé in de bibliotheek Kanaleneiland. Sanne: “Collega’s meldden zich bij mij aan via een inschrijflijst. De collega’s bereidden samen met de coördinator van Taal Doet Meer een taalspel voor. Mijn collega Rudmer schreef zelfs een aantal blogs over zijn ervaringen in het taalcafé!”

Vol energie

Door de samenwerking heeft Sanne veel leuke, nieuwe mensen ontmoet: “Ik vond het fantastisch om over de verschillende culturen en tradities te praten, bijvoorbeeld hoe verjaardagen worden gevierd. Elke keer verliet ik het taalcafé vol energie.” We vroegen Sanne om zich aan te sluiten bij het ambassadeursnetwerk van Taal Doet Meer. Dit is een groep van ondernemers, werknemers en zzp’ers in Utrecht die Taal Doet Meer een warm hart toedragen en hun netwerk benutten om Taal Doet Meer onder de aandacht te brengen. “Het is heel leuk om met deze mensen te sparren en tegelijkertijd echt iets bij te dragen”, vindt Sanne.

Nieuw contacten en een goed gevoel

Natuurlijk was Sanne benieuwd of haar collega’s net zo positief waren over het taalcafé als zij zelf. Ze vertelt: “Ik heb na een aantal maanden een vragenlijst gestuurd naar alle collega’s die deelnamen aan het taalcafé. Daar kreeg ik hele leuke reacties op: iedereen was enthousiast! Het leverde hen nieuwe contacten op, meer waardering voor de situatie van nieuwe Utrechters en een goed gevoel om mensen te helpen met hun Nederlands. Voor Presenter als organisatie was de samenwerking met Taal Doet Meer ook waardevol. Behalve dat we als organisatie meer maatschappelijk betrokken waren, haalden werknemers ook meer voldoening uit hun werk.”

Tips voor het organiseren van werknemersvrijwilligerswerk

De samenwerking tussen Presenter en Taal Doet Meer is succesvol en betekenisvol voor beide organisaties. Sanne denkt dat het voor veel meer organisaties ook heel waardevol kan zijn. Daarom heeft ze een aantal tips over hoe je dat als werknemer kunt organiseren. Sanne: “Bedenk vooraf wat realistisch is voor jouw organisatie qua werknemersvrijwilligerswerk. Begin bijvoorbeeld klein met iets als een eenmalige vrijwilligersactie en breid het later uit tot een structurele samenwerking. En daarnaast: om je collega’s en leidinggevende te motiveren om te mee te doen, is het belangrijk dat je een vrijwilligersproject vindt dat bij jouw organisatie past. Zo zijn Presenter en het taalcafé een hele mooie match. Verken vooral  de mogelijkheden bij Taal Doet Meer, want er zijn er nog veel andere leuke projecten die qua inhoud en vorm goed aan zouden kunnen sluiten bij jouw organisatie!”

Aanmelden & meer informatie

Wil je net als Sanne met je collega’s vrijwilligerswerk doen bij Taal Doet Meer? Ga het gesprek aan met je collega’s en leidinggevende en verken de mogelijkheden! Aanmelden en meer informatie lezen kan op deze pagina.

Sanne en collega’s bij het taalcafé

Lees meer verhalen

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!