Online Taalcafé blijkt een groot succes

De eerste reacties op het Online Taalcafé zijn positief! “Het was leuk, tot volgende week!” zeggen een aantal vrijwilligers en deelnemers na de eerste bijeenkomst op 7 januari 2021.

Ontmoeting en conversatie

Het Taalcafé is een laagdrempelige manier om met elkaar in gesprek te gaan. Het gaat om ontmoeting en conversatie. Vanwege coronamaatregelen zijn nu alle Taalcafés gesloten. En als ze weer open gaan, lukt het in deze tijden nog steeds niet iedereen om naar een Taalcafé op locatie te gaan.

We streven naar eerlijke kansen en willen iedereen ook nu de kans geven zich te ontwikkelen op het gebied van de Nederlandse taal. Daarom bedachten we het Online Taalcafé: een manier om online mensen te ontmoeten en Nederlands te oefenen via Zoom. We beginnen gezamenlijk en gaan daarna in kleine groepjes (breakout rooms) uiteen om verder te praten over een thema.

Tijdens de fysieke Taalcafés vormen vrijwilligers en deelnemers kleine groepjes en spreken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Familie, sport, gekke spreekwoorden en hoe je zeep maakt: alles komt voorbij. Met het Online Taalcafé behouden we dit concept, maar dan digitaal.

Ervaringen

Vrijwilligster Mirjam doet mee, omdat haar huidige werkzaamheden als zelfstandig reisadviseur stil kwamen te liggen door corona. Vanwege haar behoefte om zich nuttig te maken en te voelen en vanwege haar interesse in andere culturen is ze bij het Taalcafé van Taal Doet Meer uitgekomen. Ze krijgt er veel voor terug: “Het geeft mij enorm veel energie. De anderstaligen komen uit alle werelddelen. Elk gesprek is interessant en ik leer veel over de verschillende culturen. Daarnaast vind ik het ook ontzettend leuk om de verschillende mensen te leren kennen en te kletsen over van alles en nog wat.”

Deelneemster Ozlem is heel blij met de komst van het Online Taalcafé: “Ik vind het heel gezellig. Ik praat en ik leer nieuwe dingen. Dit Online Taalcafé geeft me een kans nieuwe mensen te ontmoeten en te oefenen met praten, omdat door corona alles dicht is. Ik wil alle vrijwilligers bedanken voor hun hulp en tijd.”

De twee coördinatoren Rachel en Karlijn runnen het Taalcafé. Zij dragen verantwoordelijkheid voor de techniek en de inhoud van de bijeenkomsten. Het levert hen als coördinatoren ook veel op om op deze manier iets te betekenen voor mensen in corona-tijd: “Het leukste aan dit vrijwilligerswerk vinden wij dat we, ondanks corona, nog steeds ervoor kunnen zorgen dat mensen met elkaar in gesprek kunnen gaan. Eigenlijk zagen we júist door corona de kans om mensen op deze manier te helpen. Extra leuk maakt het natuurlijk dat er elke week super veel enthousiaste mensen aanwezig zijn – zowel deelnemers als vrijwilligers. De dankbaarheid van iedereen voor het feit dat er in deze tijden toch nog iets gefaciliteerd kan worden, is natuurlijk ook super.”

Praktisch

Het Online Taalcafé vindt elke donderdagmiddag plaats van 16:00-17:00 uur.

Het Online Taalcafé zit helaas vol t/m 11 maart. Vanaf 12 maart kun je je inschrijven voor het Online Taalcafé van 18 maart. Er zal dan wekelijks uiterlijk op de vrijdag vóór het volgende Taalcafé een nieuwe link op de website verschijnen, zodat je iedere week opnieuw de kans hebt om één van de eerste te zijn! Meer informatie vind je op onze website.

Lees meer nieuws

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!