Hoe Silvia haar liefde voor taal overbrengt

Silvia Bunt is sinds december 2020 vrijwilliger bij het project Taalmentoraat. Ze vertelt over de leerling waarvan ze mentor is, Ibrahim die in groep 7 zit. En over waarom zij taal zo leuk vindt en hoe ze dat wil overbrengen. “Hij noemt me juf Silvia en daar ben ik best trots op.”

Andere wereld

Taal is leuk. Tenminste, ík vind taal leuk. Ik ben dol op taal. Maar: vindt Ibrahim dat ook?

Sinds half december ben ik de taalmentor van Ibrahim. Maar eigenlijk ben ik zijn juf. Zo noemt hij mij namelijk vanzelf vanaf de eerste week. En daar ben ik stiekem wel een beetje trots op: juf Silvia. Ik heb geen diploma, ben geen grammatica-expert, maar mijn liefde voor taal is groot. En taal kan mooi zijn. Het kan je naar een andere wereld brengen, zoals het drakenei in Fantasia. Ibrahim kan dat heel goed voorlezen. Met allerlei hoge en lage stemmetjes, een verbaasde klank in zijn stem en grote ogen, als Geronimo een vraag stelt. Ibrahim heeft een natuurlijk talent voor acteren.

Spelletje

Taal kan ook plezier geven door er een spelletje mee te spelen. Liefst elke week hetzelfde spelletje, want ‘woordslang’ vindt Ibrahim elke keer het leukst. Dat we dan steeds bij dezelfde woorden uitkomen als ‘laboratorium’ en ‘grasmaaier’ (waarom deze twee woorden, geen idee!) is geen probleem.

Detective

En tot slot kun je met taal plannen maken. Wat wil je later worden? Misschien wel schrijver? Dat leek Ibrahim wel wat en hij is meteen aan de slag gegaan met het maken van de voorkant van zijn boek. De tekst is er nog niet, die gaat nog komen. Er is namelijk nog meer om van te dromen. Eigenlijk wil hij liever detective worden. Maar hoe doe je dat?

Ik ben voor hem op zoek gegaan op internet. Daar stond: er is geen specifieke vooropleiding nodig. Wat wél wordt gevraagd is een vastberaden, enthousiaste en nieuwsgierige houding. Iemand die doorgaat waar anderen stoppen en er plezier in beleeft onderzoek te doen. Morgenavond ga ik hem dat vertellen. Het lezen van die website is meteen een mooie start voor ons wekelijkse taaluurtje!

Geschreven door Silvia Bunt, vrijwillig taalmentor bij Taal Doet Meer

Lees meer verhalen

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!