De onzekerheid voorbij

Manny was altijd al geïnteresseerd in de culturen van andere landen en wilde deze graag zelf ervaren. Maar toen ze naar Nederland verhuisde en aan het werk wilde, hielden juist deze cultuurverschillen haar tegen. Gelukkig heeft ze haar onzekerheid met hulp van vrijwilligers in het project Eigen Kracht om kunnen zetten. “Ik voel nu dat ik echt van Nederland geniet.”

Drie jaar geleden woonde Manny met haar man en kinderen in Algerije, maar toen werd haar zoontje ziek. In Algerije zijn de medicijnen die haar zoontje nodig had niet beschikbaar. ‘Toen hij 14 maanden was moesten we voor zijn medicijnen verhuizen.” Daarom kwam ze met haar gezin naar Nederland.

“Inmiddels gaat het goed met mijn zoon en wonen we in Utrecht. Ik ben verliefd geworden op Nederland en wil hier graag blijven.” In Algerije werkte Manny in het ziekenhuis als neuroloog. Ze had hier veel voor gestudeerd en hield van haar werk. Ze wilde zo snel mogelijk weer aan de slag.

“Ik miste mijn baan, ik miste geneeskunde en vooral neurologie. Ik solliciteerde wel, maar ik kreeg bijna geen antwoord of ik kreeg afwijzingen.”

Om haar taal te ontwikkelen deed Manny mee aan de online taalcafés van Taal Doet Meer. Hier raakte ze in gesprek met iemand over het feit dat ze weer aan het werk wilde. Deze gesprekspartner wees haar op het Eigen Kracht-programma van Taal Doet Meer. Dit programma helpt Utrechters, met een andere moedertaal dan het Nederlands, bij hun zoektocht naar een baan. Een vrijwillige coach helpt bij de voorbereidingen, zoals het maken van een cv en het schrijven van sollicitatiebrieven. Dit sloot perfect aan bij Manny’s behoeften, ze schreef zich in en in september begon ze met het traject Aan de Slag. Met als doel: het vinden van een baan.

“Toen ik begon was ik erg onzeker. Dat kwam vooral door mijn taal. Ik schaamde me, maar het eerste gesprek met vrijwillig coach Marjan was erg bemoedigend.”

Manny’s onzekerheid werd snel verminderd en samen gingen ze aan de slag. Marjan hielp Manny door veel in gesprek te gaan en ze liet haar kennis maken met de gewoonten van de Nederlandse werkvloer. Toen merkte Manny dat Nederland erg verschilt van Algerije. “Alles is anders: op de werkvloer is er een hele andere cultuur en ook de manier van het schrijven van een cv en sollicitatiebrief is anders.” Marjan gaf haar de aandacht die ze nodig had. Ze bood passende hulp waardoor Manny meer durfde en meer zelfvertrouwen kreeg. Samen maakten ze voor Manny LinkedIn aan, stelden ze een CV op en oefenden ze sollicitatiegesprekken. En met een beetje hulp schreef Manny haar eigen motivatiebrief.

“Aan het eind van traject was ik positief. Ik begon antwoorden te krijgen op mijn sollicitaties en mocht op gesprek komen. Uiteindelijk ben ik aangenomen.”

Manny heeft nu een baan in het ziekenhuis, precies zoals ze wilde. “Mijn baan is heel leuk, er is een leuke sfeer, de mensen zijn aardig, ik werk zonder stress. Ik ga elke dag met veel enthousiasme.”

“Als je zoals ik uit het buitenland komt, is een nieuwe taal leren lastig. En doordat we er moeite mee hebben denken sommige mensen dan dat we dom zijn. Daar kun je erg onzeker van worden. Vrijwilligers kunnen heel veel doen voor deze mensen zoals ik. Ze helpen juist zekerheid te ontwikkelen. Ik vind het geweldig dat vrijwilligers van Taal Doet Meer op allerlei plekken helpen, zoals in taalcafés en bibliotheken. Ik voel dat ik van Nederland geniet, dankzij de vrijwilligers.”

Lees meer verhalen

Laat jij een nieuwe Utrechter zich ook thuisvoelen? Kom in actie of doneer!